Linkovi

John Updike: Terorist


Radnja novog romana Johna Updikea događa se u jednom malom mjestu u New Jerseyu, kojeg su nekoć nastanjivali imigranti iz istočne Europe, a danas ga u cjelini nastanjuje – kako kaže autor – "smeđe stanovništvo u svim nijansama te boje". Međutim, to nije knjiga o rasnom pitanju, već jedan pogled na Islam i njegove popratne pojave u Sjedinjenim Državama.

Dvadeset i drugi roman John Updikea mogao bi se lako nazvati romanom o terorističkim napadima na Sjedinjene Države, iako izravno ne govori o njima, a radnja se događa u jesen 2004. godine. Ono pod što bi se mogla podvesti većina dosad objavljenih kritika jest - Terorist je izuzetno djelo i kao takvo jamačno će ostati upamćeno kao jedno od najupečatljivijih ostvarenja Johna Updikea. Središnji lik romana je osamnaestogodišnji Ahmad, predan Alahu i Kuranu u verziji imama njegove lokalne džamije u New Jerseyu.

Ahmed je sin Amerikanke irskog podrijetla. Otac je Egipćanin koji je bio na studenskoj razmjeni u Americi i koji je nestao kad su Ahmedu bile 3 godine. S 11 godina Ahmed – po vlastitom priznanju – otkriva Islam. Osjeća da njegovu vjeru ugrožava materijalističko i hedonističko društvo koje vidi u svojoj maloj sredini. Ni psiholog u njegovoj srednjoj školi niti jedna zavodljiva crna kolegica iz njegova razreda ne uspijevaju ga skrenuti s – kako kaže njegova vjera – "pravog puta". Slijedi prvi ulomak romana Terorist koji uvodi čitatelja u Ahmedov svijet.

Demoni, pomisli Ahmed. Ovi demoni mi žele oduzeti Boga. Cijeli dan u srednjoj školi Central High djevojke se njišu, hihoću i pokazuju svoja mekana tijela i zavodljivu kosu. Njihovi goli trbusi, sa sjajnim pupkom i purpurnim tetovažama ispod njega kao da pitaju što se još tu ima za vidjeti? Kočoperni dečki, koji besciljno tumaraju hodnicima mrtva pogleda, pokazuju svojim nervoznim ubilačkim pokretima i neumjerenim ponižavajućim smijanjem da ne postoji ništa drugo osim ovog svijeta – bučnog ulaštenog hodnika uzduž čijih zidova su poredani metalni ormarići i u kojem su mjesta na zidu bez ormarića prekrivena grafitima bezbroj puta i onda bezbroj puta premazana bojom tako da se čini kao da se cijeli hodnik smanjio za nekoliko milimetara.

Roman prilično opušteno slijedi konvencije klasičnih trilera, što je jedan od književnih oblika koje John Updike tijekom svoje dugogodišnje karijere još nije isprobao. Ahmed je indoktriniran od strane svog imama i na njegov nagovor odustaje od sveučilišnog obrazovanja da bi vozio kamion s namještajem. Zaveden manipulacijama i idejom o raju, on pristane na to da odveze kamion-bombu u Lincolnov tunel, jednu od glavnih prometnica koja povezuje New Jersey i središte newyorškog Manhattana. Unatoč tomu, Johnu Updikeu uspijeva od njega učiniti simpatičan i relativno moralni lik.

Čitatelji ranijih Updikeovih romana lako će u Teroristu pronaći teme i preokupacije koje ovaj autor eksploatira u svojim romanima od početka spisateljske karijere - seks, smrt, religiju, srednjoškolsko doba…Sam autor opetovano je objašnjavao da mu se ova knjiga naprosto nametnula kao logičan izlaz iz traume koju je doživio 11. rujna 2001. godine kad je s balkona sinovljeva stana u Brooklynu promatrao kako se ruši prvi neboder Svjetskog trgovinskog centra.

Nedavno je u razgovoru za američki javni radio NPR upravo povodom objavljivanja ove knjige opisao to iskustvo. "Kad sam gledao kako se prvi neboder neočekivano ruši moje misli kao da su bile potpuno izbrisane od svega osim šoka i užasa. I kad sam pisao o tome nekoliko dana kasnije za New Yorker, možda je to bilo i sljedeći dan, to mi je dalo neki osjećaj moći kao svjedoku tog užasa, toj - da tako kažem – invaziji američkog duha".

Roman se manje bavi politikom a više korijenima mržnje, konkretno etničkim napetostima, a tu valja reći i da - po vlastitom priznanju – Updike nije "politički korektan" autor. Roman Terorist Johna Updikea objavila je izdavačka kuća Knopf iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG