Linkovi

Izazivaju li dobre higijenske navike više alergija?


Znanstvenici se već dugo pitaju zašto stanovnici zapadnih zemalja više pate od astme, alergija i autoimunih bolesti nego ljudi iz zemalja u kojima je higijena problematična. William Parker, znanstvenik Sveučilišta Duke, u Sjevernoj Karolini, potražio je odgovor na to pitanje usporedivši divlje i laboratorijske štakore.

Imunološki sustav divljih štakora, izložen pritisku raznih bolesti i parazita, značajno se razlikuje od onoga u laboratorijskih životinja, uzgojenih u sterilnim laboratorijskim uvjetima. Parkerova radna postavka bila je da te bolesti i paraziti utječu na imunološki sustav praktički ga 'čeličeći'.

"Za divljeg štakora, zrnca peludi u zraku su ništa u usporedbi sa svim bolestima i parazitima koje preživljavaju," kaže William Parker, dodajući: "Za ljude koji žive u vrlo čistim uvjetima - baš kao i laboratorijski štakori - zrnce peludi je dovoljan izazov imunološkom sustavu da reagira divlje, alergijski."

Ovi su nalazi u skladu s terorijom po kojoj stanovništvo zemalja u kojima je vrlo raširena uporaba antiseptika mnogo više pati od alergija od onih koji žive u manje higijenskim uvjetima. William Parker kaže da njegovi nalazi isti tako ukazuju da ljudski imunološki sustav treba mnogo više kontakata s prljavštinom i bolešću u dječjoj dobi. No, kako i sam priznaje, tu je teoriju dosta teško testirati na samim ljudima.

XS
SM
MD
LG