Linkovi

Zbog problema u Airbusu, skočile dionice Boeinga


Prošlotjedna odgađanja isporuke naručenih aviona koštat će Airbus milijarde dolara.

A-380, najveći putnički zrakoplov na svijetu trebao je podići profitabilnost poslovanja europske tvrtke Airbus do novih visina. Umjesto toga, Airbus je danas pod teškim teretom troškova koji su nastali zbog uzastopnih odgoda u proizvodnji. Vrijednost dionica EADS-a, vlasnice Airbusa, pala je prošli tjedan za ukupno više od šest milijardi dolara, nakon što je objavljeno da će doći do već drugog kašnjenja u isporuci jumbo-jetova.

Richard Aboulafia, analitičar avio-industrije u konzultantskoj tvrtci Teal Group Corporation iz savezne države Virginija, kaže da je Airbus iz ovoga možda naučio da 'veće nije uvijek i bolje': "Mislim da je Airbus izgubio novca za oko 10 godina razvoja novih letjelica, te da se imaju očajničku potrebu da se koncentriraju na najvažnija tržišta. Očigledno je da će iz toga veliku korist izvući Boeing, dok se Airbus ne oporavi."

Nakon objave da je Airbus odgovoran za kašnjenja naručenih letjelica, skočila je vrijednost dionica američkog Boeinga. Avio-kompanija Singapore Airlines, prvi naručilac Airbusevih A-380 aviona s 555 sjedala, zahtijevala je nadoknadu za kašnjenje, a onda je kupila 20 manjih Boeingovih 787 aviona, plativši za njih ukupno više od četiri i pol milijarde dolara.

"Dodatne probleme Airbusu stvara pitanje u kojoj je mjeri uprava tvrtke bila upoznata s kašnjenjem. Prošlog su tjedna ulagači saznali da je jedan od direktora Airbusa Noel Forgeard zaradio tri milijuna dolara na prodaji dionica tvrtke" - kaže Richard Aboulafia.

On tvrdi da bi za obnovu povjerenja u upravu tvrtke možda nužne kadrovske promjene: "Airbus mora djelovati odmah. Vremena više nema, moraju se poduzeti velik promjene u rukovodstvu tvrtke."

Najmanje četiri avio-kompanije su javile da planiraju 'prekrojiti' svoje narudžbe novih Airbusevih super jumbo jetova. Airbus upozorava da bi kašnjenje i penali do kojih će dovesti mogli umanjiti prihode tvrtke u razdoblju 2007-2010 za 625 milijuna dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG