Linkovi

Skoro pet godina nakon terorističkih napada, SAD i dalje ranjive na prirodnu nepogodu ili veći napad


Današnji Christian Science Monitor piše da skoro pet godina nakon terorističkih napada na New York i Washington Sjedinjene Države i dalje ostaju ranjive na prirodnu katastrofu ili veći napad. To je po pisanju ovog lista konsenzus stručnjaka za sigurnost i novog federalnog izvješća objavljenog u petak. Većina saveznih država i lokalnih vlasti zaostaju u planiranju za izvanredne situacije. Istovremeno savezna vlada i dalje muku muči da začepi rupe u sustavu pregleda putnika u zrakoplovstvu i lukama, kao i u kemijskim postrojenjima širom zemlje. Razloga tome ima mnogo – citira bostonski dnevnik stručnjake za sigurnost – ali ključan predstavljaju ograničena nastojanja glede sigurnosti američke industrije.

Oko 85 posto infrastrukture nalazi se u privatnim rukama, a administracija predsjednika Busha u velikoj se mjeri suprotstavlja propisivanju minimuma sigurnosnih standarda kojeg bi se morale držati američke kompanije – piše današnju Christian Science Monitor. Međutim, s druge se strane čuju glasovi da ukoliko savezna vlada želi propisati minimum mjera sigurnosti privatnom sektoru, sama mora preuzeti veću ulogu i odgovornost da bi se postigao neki veći napredak po tom pitanju.

Mjerama sigurnosti i privatnim sektorom bavi se i jedan napis u današnjem New York Timesu. Kad je prije nekoliko mjeseci došlo do kontroverze glede planova da jedna tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preuzme upravljanje s nekoliko terminal u velikim američkim lukama, u Washingtonu je odzvanjao jedan glas. Umirovljeni zapovjednik Obalne straže i danas znanstveni suradnik Vijeća za vanjske odnose, Stephen Flynn, opetovano je govorio članovima Kongresa i novinarima da su domaće luke tako ranjive da teroristima uopće ne bi bio problem prokrijumčariti u zemlju radioaktivni uređaj u nečem kao što je pošiljka tenisica. Ponudio je i rješenje: sustav inspekcije tereta kakav postoji u Hong Kongu i u kojem se pregleda svaki kontejner, umjesto tek manji dio njih kao što je slučaj u Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo domovinske sigurnost i kongresni zastupnici svjesni su inovativnog sigurnog pristupa koji se provodi u Hong Kongu, ali se suprotstavljaju njegovom prihvaćanju, smatrajući ga nepraktičnim. Uporno zagovaranje ovog sustava koje provodi gospodin Flynn počelo je mijenjati takav stav. Međutim, dok su i republikanci i demokrati požurivali da poslušaju njegov savjet, jedna je informacija stalno ostajala u pozadini - Stephen Flynn je od 2003. do 2005. godine radio kao plaćeni konzultant tvrtke iz San Diega koja ej proizvela sustav koji se koristi u Hong Kongu i koja bi zaradila stotine milijuna dolara Sam gospodin Flynn odbio je objaviti koliko je bio plaćen od spomenute tvrtke – piše New York Times – ali je dodao da je to bilo manje od pet posto njegove ukupne godišnje zarade.

XS
SM
MD
LG