Linkovi

Američki automobilski sindikat najavljuje mogućnost smanjivanja beneficija


Jedna od navjećih američkih sindikalnih organizacija, Sindikat radnika uposlenih u automobilskoj industriji (UAW) održao je konvenciju na kojoj je nagoviještena mogućnost pristanka na smanjenje radničkih beneficija zbog sve veće strane konkurencije.

Milijuni Amerikanaca zaljubljeni su u utrke automobila koji podsjećaju na obiteljske sedane. Od svog utemeljenja krajem 1940. godina, najveće američko automobilsko natjecanje, oduvijek je bilo američko. Slijedeće godine, međutim, u utrkama NASCAR-a po prvi put će nastupiti japanska Toyota s modelom Camry proizvedenim u Sjedinjenim Državama. Potpredsjednik Toyote, David Illingworth kaže: "Više od šest i pol milijuna Camrya prodano je Sjedinjenim Državama. To je najprodavaniji automobil u Sjedinjenim Državama u osam od posljednjih devet godina".

Nekoliko Toyotinih modela ima više djelova proizvedenih u Sjedinjenim Državama nego američki Ford, General Motors i Daimler-Chrysler koji je u vlasništvu američkih, europskih i drugih investitora. Neki modeli Forda namijenjeni američkom tržištu, na primjer, sastavljaju se u Meksiku, a ta kompanija ima tvornice i u Kini. Postavlja se pitanje što je danas američki automobil. Bill Booher predstavlja Vijeće za kompetetivnost, nevladinu organizaciju organizaciju sa sjedištem u Washingtonu koja se zalaže za američki ekonomski prosperitet. "S 21. stoljećem i sve većom globalizacijom definiranje vozila kao američkog, japanskog ili europskog nije toliko važno kao mjesto gdje je prizvedeno i što to znači za ukupnu ekonomiju".

Strani proizvođači automobila u Sjedinjenim Državama upošljavaju na desetke tisuća Amerikanaca poglavito u jugoistočnim saveznim državama. Dok američki radnici u stranim tvornicama nisu uključeni u sindikate, američke marke zatvaraju tvornice i otpuštaju radnike od kojih su mnogi članovi sindikata. Broj američkih radnika u sektoru proizvodnje automobila u posljednjih više od deset godina ostao je nepromijenjen i kreće se oko milijun i stotinu tisuća. Istodobno, broj onih koji su članovi sindikata pao je s oko milijun i pol 1970-tih na današnjih oko 640 tisuća.

Predsjednik Sindikata radnika uposlenih u automobilskoj industriji Ron Gettelfinger govorio je na konvenciji sindikata u Las Vegasu. "Ovom sindikatu borba, nužda i teške odluke nisu strani. Naš put nikada nije bio ravan i bez problema. Na tom putu imali smo dosta uspjeha, ali smo pretrpjeli i udarce".

Do 1980-tih kada se pojavila ozbiljna konkurencija, sindikat je tražio i dobio značajne zdravstvene i mirovinske beneficije. Danas, samo General Motors financira mirovine više od milijun bivših uposlenika. Ta sredstva poskupljuju cijenu jednog američkog automobila za tisuću dolara. Sindikat je spreman na ustupke kako bi pomogao američkim proizvođačima da se nadmeću sa stranim proizvođačima koji nemaju tolike troškove proizvodnje. "To je model koji ćemo, vjerujem, vidjeti u budućnosti automobilskih i drugih industrija. Možda je u 20. stoljeću bilo više poslova na kojima bi ljudi radili čitav svoj radni vijek no vjerujem da ćemo u budućnosti morati tražiti od građana da sami preuzmu odgovornost za dugogodišnje financijske i druge beneficije".

Drugi, poput predsjednika sindikata zaposlenih u automobilskoj industriji Rona Gettelfingera, pozivaju na uspostavljanje univerzalnog sustava zdravstvenog osiguranja. No to je kontroverzno političko pitanje već više od pola stoljeća i, kako izgleda, u Kongresu nema dovoljno podrške.

XS
SM
MD
LG