Linkovi

Rat protiv terorizma usmjerava transformaciju američke vojske


Teroristički napadi na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine te kasniji napadi na Afganistan i Irak usmjerili su pozornost unutar američke vojske na neizbježnu činjenicu – najveća i najsnažnija svjetska sila još uvijek nije dobro opremljena, uvježbana i organizirana kako bi se borila s protivnikom koji nije organiziran u regularnu vojsku, odnosno s pobunjenicima i teroristima.

Zbog toga, američko ministarstvo obrane ubrzalo je napore za transformaciju vojske - kako bi se učinkovito mogla boriti protiv pobuna – istodobno priznajući da još uvijek postoji mogućnost za izbijanje velikog, klasičnog rata.

Fire Scout je helikopter bez ljudske posade koji može letjeti iznad neprijateljskih pozicija i emitirati važne obavještajne informacije uključujući živu video sliku. Sve to bez riskiranja američkih života. Ova letjelica samo je jedan od više desetaka novih, visokotehnoloških sustava koje američka vojska razvija da bi se učinkovitije nosila s oružanim pobunama koje će, kako se očekuje, dominirati ovim stoljećem.

Glavni zapovjednik američke kopnene vojske, general Peter Schoomaker, je o u svezi s ovim nedavno rekao da se oružane snage nalaze 'na dinamičnom putu u budućnost'. 'Svoje vojne kapacitete moderniziramo novim tehničkim dostignućima' - rekao je general Schoomaker.

Uz bespilotne letjelice, tu je i nova generacija svih vrsta vozila, ali i druga tehnologiju. Neka od tih vozila mogu se kretati sama ili se njima upravlja daljinskim putem, sa sigurne udaljenosti. Pored toga, vojska razvija novu opremu koja bi vojnicima u borbi zajamčila veću osobnu sigurnost. U 'borbenom sustavu budućnosti' - kako se naziva novi koncept - informacije od vojnika, zrakoplova i satelita bila bi procesirana kroz bežičnu mrežu kompjutora na bojištu koji bi automatski usmjerili odgovarajuće oružje na točne mete.

Direktor novog programa, general bojnik Charles Cartwright, kaže: "Kad netko zapuca, preko mreže se automatski upućuje izvješće u kojem se iznosi lokacija s koje je pucano'.

Ovakav sustav zvuči pomalo futuristički i neki dijelovi doista jesu. Međutim, neke komponente sustava već se koriste u Afganistanu i Iraku. General Cartwright dodaje da nova visoko-tehnološka oprema nailazi na odobravanje mladih vojnika: " Oni su odrasli s 'joysticima' u rukama dok su igrali kompjutorske igre. Možete primijetiti da unutar ovog cockpita nema okruglog upravljača već kontrolna palica. Pokretljivost, okretnost, kontrola putem glasa…to je ono s čim su oni odrasli."

Transformacija američke vojske bit će skupa. Cijena samo borbenog sustava budućnosti procjenjuje se na preko stotinu milijardi dolara tijekom deset godina.

Nova tehnologija samo je dio plana. Američke vojska se, također, reorganizira u mobilne, fleksibilnije borbene brigade, pojačavaju se postrojbe za specijalne namjene, prikupljanje obavještajnih informacija, učenje stranih jezika i kultura. Nabavljaju se moderniji ratni brodovi i sateliti, poboljšava trening pričuvnog sastava, sve to dok se vode borbe u Iraku i Afganistanu.

Neki stručnjaci zabrinuti su cijenom, dugotrajnim procesom modernizacije i nesigurnim rezultatom. No neki drugi analitičari vjeruju da promjene ne idu dovoljno daleko. U ministarstvu obrane pak priznaju da je transformacija vojske težak zadatak te da se provodi u iznimno teško vrijeme. No oni kažu da to jednostavno mora biti učinjeno kako bi se uspostavila bolja sigurnost Sjedinjenih Država i saveznika u 21. stoljeću.

XS
SM
MD
LG