Linkovi

Wes Jackson i Land Institute


U rubrici u kojoj predstavljamo istaknute Amerikance danas predastavljamo istaknutog poljoprivrednog stručnjaka Wesa Jacksona. Prije 33 godine, Wes Jackson je kao profesor genetike u Kaliforniji razmišljao o godišnjem sađenju biljaka, sjetvi i obnovi ciklusa sađenja novih poljoprivrednih kultura na američkim farmama, ali i o teškim posljedicama koje na urod imaju erozija, insekti, suša i kemikalije. Wes Jackson se pitao mogu li plodovi biljaka rasti više puta godišnje.

Wes Jackson sada je u kasnim 60-tim godinama. Odrastao je na farmi u Kansasu, ali sve do odlaska na koledž nije ozbiljnije razmišljao o drugim stvarima osim američkog nogometa i djevojaka. Tada su se učenja njegovih roditelja o štednji, disciplini, obuzdavanju i ugledu za zemlju polako pomiješala s njegovom intelektualnom znatiželjom i težnjama studenata da znanošću unaprijede svakodnevni život.

"Studenti su tada tražili relevantnost. Izrezao sam i kopirao niz članaka i uvidio da je populacijski problem veoma ozbiljan. Crpljenje resursa i uništenje okoliša dio su istog problema."

1976. godine ovaj briljantni i naširoko objavljivani genetičar vratio se svojim korijenima, i to doslovno. Naime, nedaleko od grada Saline, u Kansasu, utemeljio je kombinaciju farme i znanstvenog instituta kojeg je nazvao Land Institute. Gospodin Jackson još uvijek vodi operacije iz svoje male kolibe smještene uz labirinta raznih polja za testiranje koja se prostiru na površini od 60 hektara. On kaže:

"Ovdje razvijamo rješenja koja se temelje na jedinstvenosti nekog mjesta."

Land Institute upošljava 24 osobe među kojima ima još nekoliko doktora agronomije i ekologije. Njihov je cilj razviti ono što oni nazivaju održivu poljoprivredu temeljenu na duboko ukorijenjenim trajnim usjevima i u uvjetima koji vladaju u preriji.

Dakle, usjeve koji bi se sami gnjojili, odolijevali insektima i korovu, te rasli iz zemlje tijekom čitave godine. Jackson ukazuje na nekoliko čestica zemlje gdje su znanstvenici uspjeli u uzgajanju kombinacije žita, sijerka, soje i kukuruza. Za razvitak takvog mozaika treba vremena i to dosta.

"Ali ako radite na nečemu što možete završiti bilo kad u životu onda baš ni ne ulažete maksimalne napore."

Najveća zapreka instituta, kaže Wes Jackson, jest sukobljavanje s poslovnim svijetom koji zarađuje milijarde dolara prodajući poljoprivrednicima pesticide, gnjojiva i strojeve potrebne za godišnju žetvu. On predviđa da će doći do snažnog opiranja interesnih skupina kad dođe vrijeme za odmak od onoga što on smatra rasipnom, štetnom i profitabilnom poljoprivredom koja funkcionira u godišnjim ciklusima. On drži da će farmeri povjerovati u održivu poljoprivredu kad vide financijski rezultat.

"Oni više neće biti skeptični kad uvide da mogu zaraditi, ako mogu smanjiti troškove. Farmeri nisu glupi, oni samo žele ostvariti zaradu. Stoga nisam zabrinut. Ako postoji zadovoljavajuća alternativa onda će se oni zainteresirati."

Wes Jaskcon ne voli da ga zovu futuristom jer to zvuči previše junački. Kako kaže, mi samo pokušavamo izgraditi razumni pristup svijetu.

XS
SM
MD
LG