Linkovi

NYT: O suradnji NSA i telefonskih kompanija bit će govora i u Kongresu


"New York Times" piše da je pitanje masovnog nadzora nad telefonskim pozivima, koje je provela Nacionalna agencija za sigurnost, NSA, uz suradnju tri najveće telefonske kompanije, izazvalo veliku pozornost kongresnih zastupnika. S Capitol Hilla se opetovano čuje – piše njujorški list – da će pitanje biti istraženo uz eventualno upućivanje subpoena telefonskim kompanijama.

Uz Kongres, aktivirale su se i organizacije za zaštitu privatnosti građana. Jedna od njih jučer je podnijela tužbu saveznom sudu na Manhattanu protiv kompanije Verizon, tražeći – u ime njezinih pretplatnika – odštetu u visini od 50 milijardi dolara. Prema riječima odvjetnika koji su uložili tužbu, 'radi se, zasigurno, o najvećem pojedinačnom kršenju građanskih prava u Sjedinjenim Državama koje je ikada poduzela ijedna administracija'.

Kako piše Times, slična je tužba podnijeta sudu protiv kompanije AT&T još u siječnju, nakon prvih napisa u tisku o praksi te kompanije da NSA-ju preda podatke iz svojih datoteka o korisnicima. Neki odvjetnici procjenjuju da bi svaki pretplatnik, čiji su podaci bili predani NSA-ju bez sudskog naloga, mogao dobiti odštetu od najmanje tisuću dolara.

Jedina od četiri najveće telefonske kompanije koja se oprla zahtjevu administracije predsjednika Busha da preda svoje zapise o telefonskim pozivima je Qwest. Prema priopćenju bivšeg direktora te kompanije, zahtjev – upućen nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. - bio je odbijen kada je ustanovljeno da – citiramo – 'vlasti pokazuju nesklonost da koriste ikakav pravni postupak'.

Reakcije među građanima su – kako piše "New York Times" – podijeljene. Neki ne nalaze problematičnim nadzor nad telefonskim pozivima. Jedna građanka je prokomentirala da 'ionako vjerojatno svaka kompanija kreditnih kartica već ima takve podatke'. Drugi su gnjevni, a neki žele promijeniti svoje telefonske kompanije za one koje nisu surađivale s NSA. Poslovno gledano, Qwestu bi se moglo jako isplatiti opiranje da preda svoje podatke, ističe u napisu o istoj temi najtiražniji američki dnevni list "USA Today".

XS
SM
MD
LG