Linkovi

Odbor za zaštitu novinara - najveća cenzura u Sjevernoj Koreji


Ugledna svjetska novinarska organizacija izdvojila je Sjevernu Koreju kao državu s najvećom cenzurom u svijetu. Prema istraživanju koje je proveo Odbor za zaštitu novinara – Sjeverna Koreja je država u kojoj su informacije najnedostupnije na svijetu. To je glavni podatak ovog istraživanja – objavljenog povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija - 3.svibnja. Istraživanje je uključilo 10 država u kojima je prisutna najveća cenzura: Mianmar (bivšu Burmu), Turkmenistan, Ekvatorijalnu Gvineju, Libiju, Eritreju, Kubu, Uzbekistan, Siriju i Bjelorusiju.

Međutim, izvršna direktorica svjetskog Odbora za zaštitu novinara, Ann Cooper, kaže kako je - što se tiče cenzure - Sjeverna Koreja slučaj za sebe. "Smatram da Sjeverna Koreja, bez ikakve dvojbe, dolazi na sam vrh ovog popisa. Niti jedna druga država nema takvu razinu kontrole medija kao što je to slučaj sa Sjevernom Korejom. Istina je da se Sjeverna Koreja nije našla na ostalim popisima koje smo objavili, i to nije jedna od najopasnijih država u svijetu za novinare – no to je isključivo zato što u toj državi nezavisni novinari ne postoje".

Ovo izvješće Odbora za zaštitu novinara navodi da mediji u Sjevernoj Koreji poslužuju dnevnu dozu onoga što se u izvješću naziva 'laskanjem 'Dragom vladaru' Kim Jong-ilu', dok se siromaštvo i glad u zemlji nikada ne spominju. Ann Cooper kaže kako je stanje u Mianmaru gotovo jednako loše. Vladajuća vojna hunta vlasnik je svih dnevnih listova i radio postaja, zajedno sa tri državna televizijska kanala. Nekoliko listova koji su u privatnom vlasništvu moraju svoj sadržaj svakodnevno predočiti Odboru za analizu medija. Takvom cenzurom se dnevno tiskanje vijesti - jednostavno onemogućava. Ann Cooper je također izdvojila Bjelorusiju – posebno kritizirajući vladu predsjednika Aleksandra Lukašenka kao najrepresivniju vladu u Europi, što se tiče slobode medija.

Na području Latinske Amerike, Kuba - pod režimom Fidel Castra - ostaje najveći kršitelj medijskih sloboda, s drugim najvišim brojem zatvorenih novinara u svijetu, dodaje Ann Cooper. "U zatvoru se još uvijek nalaze deseci kubanskih novinara i time se Kuba uvrštava na drugo mjesto u svijetu, nakon Kine, prema broju zatvorenih novinara. Nadamo se da vlade diljem svijeta, kojima je stalo do demokracije i slobode medija, neće odustati od vršenja pritiska na Kubu da oslobodi ove novinare, koji su bespotrebno zatvoreni".

Ann Cooper dodaje kako nekoliko država, koje su bile ozbiljno kritizirane zbog kršenja medijskih sloboda, uključujući Kinu i Zimbabve, nisu uključene u ovaj popis. Kina se ne uklapa u kategoriju država 's najvećom cenzurom' zbog toga što je - unatoč postojećoj represiji medija – prisutan i velik dotok informacija putem Interneta, što Kineze čini manje medijski izoliranima nego što su bili prije nekoliko godina. U slučaju Zimbabvea, i predsjednika Roberta Mugabea, Ann Cooper kaže kako su najnezavisniji mediji istisnuti iz medijskog prostora, a stotinu novinara živi u egzilu, no ipak - nekoliko stranih novinara ima pristup u zemlju i također je moguće slušati strane televizijske i radio postaje. Ann Cooper za Zimbabve i Kinu zaključuje kako su to nedvojbeno države s 'užasno lošom situacijom' što se tiče slobode medija, no ipak ne tako strašnom – kao što je to slučaj u državama na popisu svjetskog Odbora za zaštitu novinara.

XS
SM
MD
LG