Linkovi

Hays: Odbijanje ustavnih promjena udaljava Bosnu i Hercegovinu od Europe


'Mijenjanje ustava u bilo kojoj zemlji vrlo je težak proces koji zahtijeva hrabrost, čelništvo, viziju…' - rekao je za Glas Amerike Donald Hays, politički analitičar američkog Instituta za mir

Donald Hays: Dopustite mi da kažem da je mijenjanje ustava u bilo kojoj zemlji vrlo težak proces koji zahtijeva hrabrost, čelništvo, viziju…Činjenica da je 26 zakonodavaca dalo svoj glas za ustavne promjene, pozitivan je potez. Činjenica što to nije bilo dovoljno za usvajanje stavlja u vrlo težak položaj, ne samo one koji su glasovali za, nego i sve stanovnike BiH. Najmanje dvije skupine političkih stranaka koje su se izjasnile protiv ustavnih promjena nisu dale nikakvu drugu opciju, glasovali su protiv, po mom mišljenju, jedino zbog kratkoročnih političkih dobitaka. Poslužili su se ovom situacijom da se distanciraju od ostalih pred jesenje opće izbore. To je doista tužno, ne samo u BiH, nego i drugdje, da se vlastiti interesi postave iznad interesa svoje zemlje. Govorim o Stranci za BiH, koja je, inače, bila u potpunosti uključena u proces, od početka, pa sve do veljače. Član te stranke (Beriz Belkić) je bio čak čelnik radne skupine za ustavne promjene, ali samo zato što se Haris Silajdžić vratio u politiku stranka je zauzela čvrst stav protiv ustavnih promjena. Moje je mišljenje i da su bivši članovi HDZ-a, koji su glasovali protiv promjena, zapravo to više shvaćali kao referendum o čelništvu HDZ-a, s kojim su u svađi, nego o rezultatima ustavnih promjena. Ja ne znam kako se odvijala dinamika iza scene, ali želim jasno reći onima koji su govorili da promjene ne idu dovoljno duboko, da nisu dovoljne, da ne pružaju jamstva za status BH Hrvata, da ne ukidaju entitete…da u ovom paketu ustavnih promjena nije bilo ničega što je podrivalo status ustavotvornih naroda. Bez jačanje države i racionaliziranja upravljanja zemljom, ne mogu se ukinuti entiteti. Restruktuiranje države traži vremena, zahtijeva plan i koliko znam nitko nije imao ni vremena ni planove."

Glas Amerike: Kako komnentirate stav Katoličke crkve i kardinala Vinka Puljića koji je javno pozvao da se ne glasuje u korist ustavnih promjena:

Donald Hays: U Sjedinjenim Državama smatramo da politika i religija trebaju biti odvojeni. Jasno – svaki pojedinac u ovoj zemlji ima pravo iskazati svoje mišljenje. Kada vjerski dostojanstvenici u javnim istupima pomiješaju svoja vjerska uvjerenja s političkim stajalištima stvari se kompliciraju. Jasno je da kardinal Puljić ima pravo na svoje stajalište, ali ne mislim da su njegovi pogledi bili temeljeni na dobrim informacijama u ovom slučaju. Interes Hrvata u BiH je učinkovita demokracija u kojoj oni imaju jednaka prava kao i drugi. Hrvati su to uvijek govorili, a ove ustavne promjene su to osiguravale…Ne mislim da je odluka katoličke crkve da ide protiv prijedloga ustavnih promjena bila utemeljena na dobroj informiranosti.

Glas Amerike: Je li BiH izgubila priliku za neke ustavne promjene i treba li novu priliku čekati do 2010. godine?

Donald Hays: Ovog puta cijeli je proces imao nevjerojatnu potporu američke vlade, značajnu potporu Europske unije i nakon svega što se dogodilo mislim da će međunarodna zajednica biti vrlo oprezna i upitati se želi li uopće biti umiješana u neki daljnji proces? Veliko je pitanje – što ovo znači za nastojanja Bosne i Hercegovine da se integrira u Europu? Mislim da odgovor glasi – taj će se proces odgoditi za još nekoliko godina, jer BiH nema kapaciteta da s trenutačnom državnom strukturom ispuni traženja EU.

Glas Amerike: Spominje li se opcija odlaganja izbora za dva mjeseca, odnosno da ne budu 1.listopada nego 1. prosinca?

Donald Hays: O tome, isključivo, trebaju odlučiti bosanskohercegovački političari, a ujedno je vrijeme da građani BiH počnu glasnije govoriti o tome – žele li učinkovitu vladu ili se jedino žele osvetiti zbog onoga što se dogodilo u ratu, odnosno žele li poravnati račune zaostale iz rata? To je ono o čemu govore Haris Silajdžić i Martin Raguž…o balansiranju svega, jer nije dovoljno učinjeno u Daytonu! Oni ne govore o stvaranju državi koja funkcionira i koja će zemlju dovesti do Europske unije, oni ne govore o ljudskim pravima ili kako osigurati bolje služenje stanovnicima BiH …Svim stanovnicima, a ne samo jednoj skupini. Ono što je najtužnije za mene je činjenica da bi ove ustavne promjene išle u korist prosječnog stanovnika BiH, jer bi osigurale da Vlada svoj posao bolje radi u njihovu korist. Sada sve ostaje isto, ista struktura bez ikakvog izgleda da se sadašnja situacija poboljša…

Glas Amerike: Mislite li da će medjunarodna zajednica zbog ovoga razmišljati o uvođenju sankcija za BiH?

Donald Hays: Ne mislim da je ovo stvar za sankcije. Mislim da imamo situaciju u kojoj zbog onoga što nije učinjeno, Europska unija dobija zasigurno poruku da reformistički pokret u BiH nije dovoljno razvijen, a provođenje reformi je glavni uvjet za članstvo u EU. Zamolio bih prosječnog stanovnika BiH da se osobno informira o nekom pitanju, a ne da sluša propagandu, pronađite o kakvim je činjenicama riječ, što je bilo predloženo i onda procijenite ljude po tome jesu li za ovakav paket ustavnih reformi ili ne. Nemojte da vas drugi ljudi savjetuju nego sami dođite do zaključka je li ovo bio dobar prijedlog za vašu budućnost ili mislite da ima i boljih prijedloga koji bi donijeli kvalitetnije promjene!

XS
SM
MD
LG