Linkovi

Hays: Političari u BiH žele održati segregaciju kako bi ostali na vlasti


U američkom Institutu za mir u Washingtonu održana je debata o poštivanju ljudskih prava, povratku izbjeglica i ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini. Ova se debata poklapa sa zbivanjima u bosanskohercegovačkom parlamentu gdje se odvija žestoka rasprava o tome usvojiti ustavne promjene ili ne?

Govornici u Institutu za mir, čiji stručnjaci pomažu političarima u Bosni i Hercegovini da provedu ustavne reforme, bili su Mirsad Kebo, savezni ministar za ljudska prava i izbjeglice, te Donald Hays, stručnjak Instituta za mir i negdašnji zamjenik Visokog medjunarodnog predstavnika za BiH. Središnja tema njihovih istupa bile su, ipak, ustavne promjene.

Donald Hays na ustavnim promjenama radi s BH političarima već više od godinu dana i kaže da se u toj zemlji moraju provesti promjene, poput prve faze ustavnih promjena koja treba ojačati državnu strukturu:

"Dio problema o čemu se danas raspravlja u parlamentu nisu ustavne promjene…nego vjeruju li političke stranke jedne drugima i žele li one doista učinkovitu Vladu i žele li živjeti zajedno na zajedničkoj teritoriji? Tužno je to da većina stanovništva želi živjeti zajedno, a da političari žele čvrsto održati – segregaciju! Te se barijere trebaju probiti i tako probati riješiti pitanje povjerenja."

Mirsad Kebo je takodjer govorio o ustavnim promjenama istaknuvši da njih podržavaju i Europska Unija i Sjedinjene Američke Države:

"Imamo tešku raspravu na parlamentu…imamo one koji su za prvu fazu ustavnih promjena koje su po meni ključne, odlučujuće za dalji iskorak za demokratski razvoj u BiH, približavanju Europskoj uniji i europskim standardima i one, koje doista ne razumijem, koji se protive, koji žele da se zadrži postojeće stanje , a ne nude ništa novo!"

Govoreći i povratku izbjeglica i ljudskim pravima ministar Kebo je rekao da u Bosni i Hercegovini ljudi teško žive, ali da se proces povratka nastavlja i 10 godina nakon okončanja rata. Posebno je naglasio potrebu povratka izbjeglih Hrvata iz BiH:

"Jedno od jako važnih pitanja je i definitivan povratak bosanskohercegovačkih Hrvata na svoja ognjišta koje aktualiziraju hrvatski političari i katolička crkva. Ovom se problemu mora posvetiti posebnu pozornost kako bi se eliminirale posljedice dosadašnje politike. Treba ubrzati gospodarski razvoj, povećati uposlenost i produktivnost, ekonomija BiH mora se približiti gospodarstvu Republike Hrvatske, kako bi se zaustavio odlazak hrvatskog stanovništva i uvjerio veliki broj Hrvata da se mogu i trebaju vratiti u Bosnu i Hercegovinu."

I za kraj zanimljiva informacija da ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Mirsad Kebo uz sebe ima 24-satnu pratnju tjelohranitelja što i nije baš uobičajena pojava. Medjutim, razlog su njegovi javni istupi protiv islamskih militanata i terorista, poput glasovitog Abu Hamze, koji su svojedobno dobili BiH državljanstvo, a koji su uključeni u terorističke organizacije povezane s al-Qaidom.

XS
SM
MD
LG