Linkovi

Negroponte: Ostvaren značajan napredak u obavještajnoj zajednici


Krovni direktor američkoh obavještajnog sektora, John Negroponte, izjavio je da je u proteklih godinu dana poduzeo niz mjera kako bi se unaprijedilo prikupljanje obavještajnih informacija i njihova analiza. Mjesto krovnog direktora obavještajnog sektora stvoreno je prije godinu dana nakon niza velikih obavještajnih propusta. Međutim, pojavila su se pitanja je li formiranje tog položaja imalo bilo kakav učinak na učinkovitost američkih obavještajnih agencija.

U jednom od rijetkih javnih govora krovni direktor američkog obavještajnog sektora izjavio je da je njegov Ured ostvario napredak u načinu djelovanja obavještajnih agencija. Negroponte kaže da se razmjena informacija među raznim agencijama poboljšala kako bi se osiguralo da se ne ponovi propust poput onoga od 11. rujna 2001. godine.

"U odnosu na situaciju koja je postojala 11. rujna 2001. godine i prije toga puno smo toga postigli u smislu razmjenjivanja informacija."

Osnivanje Nacionalnog ureda za obavještane djelatnosti odobrio je Kongres prije godinu dana. Tome je prethodio niz obavještajnih propusta, od terorističkih napada na Sjedinjene Države do pogrešnih procjena iračkih programa oružja masovnog uništavanja. Ključni zahtjev od krovnog direktora obavještajnog sektora jest koordinacija djelatnosti 15 različitih, često suprotstavljenih, agencija koje čine američku obavještajnu zajednicu. Negroponte kaže da važne informacije sada mogu doprijeti do ljudi koji trebaju narediti akciju.

"Zadovoljan sam da, na primjer, ako dođemo u posjed važnih obavještajnih informacija iz Waziristana, na afganistanskoj-pakistanskoj granici, koje govore o nekoj prijetnji po Sjedinjene Države ili na ciljeve u Zapadnoj Europi, onda možete biti sigurni da će te informacije stići odmah do onih koji ih trebaju znati."

Negroponte kaže da su se prikupljanje informacija i njihova analiza značajno popravili u dvije ključne prijetnje po Sjedinjene Države: trgovini oružjem masovnog uništavanja i terorizmu. No kritičari kažu da stvaranje nove pozicije u američkoj administraciji nije odgovorilo na stvarne probleme obavještajne zajednice. Larry Wilkerson koji je bio predstojnik ureda bivšeg državnog tajnika Colina Powella, izjavio je za Glas Amerike da je samo stvoren još jedan sloj državne administracije.

"Ono što smo vidjeli nisu velike promjene. Samo smo dodali još jedan red administracije. Ne vidim da će to dvoesti do dramatične promjene koja nam je potrebna kako bismo popravili pokvareni obavještajni aparat, naročito u CIA-i."

Vladini dužnosnici kažu da je Negroponte zatražio 1,500 radnih mjesta i novac za upošljavanje ljudi. Negroponte, koji je ranije bio američki veleposlanik u Iraku, stao je u obranu broja svog osoblja kazavši da mu je ono potrebno kako bi izvršio svoju misiju.

XS
SM
MD
LG