Linkovi

Kineski predsjednik stiže u posjet SAD-u


Kineski predsjednik Hu Jintao ovog tjedna boravi u Washingtonu, u svom prvom službenom posjetu Bijeloj kući. Predsjednik Hu će pokušati ublažiti rastuće nezadovoljstvo u Sjedinjenim Državama izazvano – kako tvrde neki članovi Kongresa – kineskim nepoštivanjem pravila međunarodne trgovine. Hu Jintao će također pokušati uvjeriti Washington i američki narod kako kineski gospodarski rast i njen sve veći utjecaj u Aziji nisu nikakva prijetnja američkim interesima.

Veliki broj Kineza među kojima je provedena anketa kaže da ne razumije negodovanje koje se izražava u Sjedinjenim Državama zbog kineske izvozne robe koja je preplavila američko tržište. Međutim, dotok kineske robe povećao je američki trgovinski manjak s Kinom na više od 200 milijardi dolara prošle godine – što je najveći dosad zabilježeni trgovinski manjak Sjedinjenih Država s nekom zemljom.

Prema nekim tvrdnjama ogromna trgovinska neravnoteža između Kine i Sjedinjenih Država dovela je do zatvaranja radnih mijesta u Americi, a mnogi optužuju kinesku vladu da manipulira vrijednošću nacionalne valute kako bi svoj izvoz održala snažnim i kako se ne bi poticao uvoz američke robe. Američka administracija kaže da je trgovinski manjak porastao dijelom i zbog toga što Peking nije uspio suzbiti ilegalnu industriju kopiranja američkih proizvoda u Kini, unatoč autorskim pravima.

Predsjednik Bush kaže kako se raduje susretu s kineskim predsjednikom 20.travnja, no ističe kako se nada da je Kina spremna na konkretne poteze kako bi olakšala američke trgovinske probleme. Kineski dužnosnici pak nisu dali nikakvu naznaku da će pristati na koncesije kakve američka administracija traži prigodom ovog posjeta. Umjesto toga, kineski dužnosnici kažu kako će se tijekom ovog posjeta usredotočiti na rješavanje trgovinskih nesuglasica pregovorima i na popravljanje kineskog imidža. To je u petak potvrdio i zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova, Yang Jiechi, u svom obraćanju novinarima u povodu odlaska predsjednika Hua u Washington:

"Ovaj posjet će doprinijeti međusobnom razumijevanju i izgrađivanju dobrih odnosa između dviju zemalja."

Kao dio kampanje popravljanja imidža prije službenog posjeta Sjedinjenim Državama, kineski dužnosnici i gospodarstvenici su, pod vodstvom Wu Yia, zamjenika kineskog premijera, proputovali Sjedinjene Države sklapajući milijarde dolara vrijedne ugovore o kupovini zrakoplova, softvera, automobilskih dijelova i sličnih proizvoda. U petak je kineska vlada ukinula neka ograničenja o trgovanju stranim valutama, što je tvrtkama i pojedincima olakšalo korištenje strane valute u ulaganjima i putovanjima u inozemstvo.

Ovaj novi pokušaj Kine da umiri negodovanje Sjedinjenih Država, dolazi nakon što je američki Kongres donio zakon o uvođenju određenih pristojbi i drugih sankcija na kineske proizvode. Yuan Zheng, istraživač pri Kineskoj akademiji za društvene znanosti, vladinom think-tanku u Pekingu, smatra kako Kina gleda na američke uzvratne poteze oko trgovinskih odnosa kao na opasnost za opće odnose između dviju zemalja i pritom kaže:

"Ovo je sukobljavanje koje će imati posljedice. Američka administracija je u zadnjih nekoliko godina učinila dobar posao u razvoju američko-kineskih odnosa. Trgovinski problemi bi se zato mogli riješiti pregovorima."

Čini se ipak kako je Kina ostvarila skroman pomak u svom pokušaju da smanji napetost. Washington je pozdravio nedavno obećanje kineske vlade kako će omogućiti veći pristup američkoj robi na kinesko tržište te poboljšati zakone o pravima intelektualnog vlasništva. Američki ministar trgovine Carlos Gutierrez nazvao je ova obećanja pozitivnim korakom, no kaže kako još puno stvari ostaje neriješeno.

Kineski dužnosnici nisu dali nikakvu naznaku da bi Kina mogla napraviti koncesiju i oko drugih osjetljivih pitanja, kao što je zaštita ljudskih prava u Kini, što su pak američki dužnosnici naveli kao jednu od važnih točaka susreta između predsjednika Busha i predsjednika Hua.

Sjedinjene Države su više puta osudile Kinu zbog sustavnih zlostavljanja, zatvaranja i mučenja političkih neistomišljenika, zbog gušenja nezavisnih vjerskih aktivnosti i zbog prevelike kontrole medija. Kao i tijekom svakog dosadašnjeg susreta s predsjednikom Bushem, kineski predsjednik će otvoriti i pitanje Tajvana i zatražiti od Sjedinjenih Država da ostanu pri svom stavu o jednoj Kini i Tajvanu kao dijelu te države.

Još jedna od zadaća predsjednika Hua na ovom susretu će biti umanjiti zabrinutost Sjedinjenih Država o kineskom naoružanju, za koje neki američki dužnosnici smatraju da bi moglo biti usmjereno protiv Tajvana, budući da je kineska vlada donijela konačnu odluku o ponovnom ujedinjenju kineskog teritorija sa otokom koji je uveo samoupravu, pa makar i uporabom sile.

XS
SM
MD
LG