Linkovi

WP: Sve manja popularnost predsjednika Busha - rizik po republikance na izborima?


Iz washingtonskog dnevnika izdvajamo analizu raspoloženja birača prema predsjedniku Bushu i kako bi se to moglo odraziti na kongresne izbore u studenome. Snažno i rasprostranjeno protivljenje predsjedniku Bushu navest će birače, naročito one iz Demokratske stranke, da u većem broju izađu na kongresne izbore, tvrde stratezi obje stranke.

Dok istraživanja javnosti već mjesecima ukazuju na nezadovoljstvo birača predsjednikom Bushom stranački operativci naročito pozorno prate na raspon među dvije kategorije birača: one koji se snažno protive predsjedniku Bushu naspram onih koji ga snažno podržavaju.

Dok stručnjaci raspravljaju hoće li se navedeno raspoloženje sve većeg broja Amerikanaca materijalizirati na izborima u studenome demokrati se nadaju da će se ponoviti 1974. i 1994. godine. 1974. godine glasači su kaznili republikance zbog afere Watergate, a 1994. godine demokrate zbog neuspješnog inicijative o reformi zdravstvenog sustava te kršenja etičkih pravila u Zastupničkom domu Kongresa. Kako primjećuje Washington Post, snažno protivljenje prema predsjedniku Bushu znatno je veće nego li je ikad bilo prema Billu Clintonu.

New York Times piše kako je nedavni val prosvjeda hispanika u Sjedinjenim Državma doveo do veće polarizacije pristaša i protivnika ilegalne imigracije. Na navedenim skupovima izražavalo se protivljenje prijedlogu zakona kojim bi se ilegalni useljenici smatrali prijestupnicima. Al i Diane Kitlica iz Phoenixa u Arizoni kažu: Oni žele ostati ovdje, obrazovati se, dobiti državne beneficije, a uz to uzvikivati Živio Meksiko. To je pljuska u lice, kaže Diane Kitlica. Neki drugi kritičari ilegalne imigracije vjeruju da su skupovi hispanika bili prilika da se ilegalne imigrante – kojih prema procjenama ima jedanaest milijuna - uhvati i protjera iz zemlje.

S druge strane, hispanici osjećaju da su ujedinjeni i više se ne boje izaći na ulicu te iznijeti svoje zahtjeve, stoji u New York Timesu.

XS
SM
MD
LG