Linkovi

Religija i moral vrlo važni aspekti života američkih studenata


Najnovija anketa Instituta za političke znanosti Sveučilišta Harvard pokazuje da sedam od deset američkih studenata vjeruje da religija igra značajnu ulogu u njihovom životu. O ovim posljednjim nalazima govori i Chris Anderson, jedan od autora nedavno objavljene ankete.

"Religija je vrlo važna kada je u pitanju pogled na svijet mladih studenata. Čak ih 70 posto smatra da je ključna u njihovom životu, dok 25 posto priznaje da je postalo religiozno nakon dolaska na fakultet." Ova grupa mladih ljudi u dobi između 18 i 24 godine, gleda na svijet kroz prizmu religije i morala, dodaje Chris Anderson: "Jedna zanimljiva značajka ove generacije je da ima razvijen moralni pogled kad je u pitanju vanjska politika. 66 posto studenata se slaže da bi Sjedinjene Države trebale pružati vojnu pomoć gdje god je to potrebno kako bi se spriječio mogući genocid."

Anketa je također pokazala kako američki studenti imaju vrlo raznoliko viđenje vanjske politike, kaže Chris Anderson koji je i sam student na Harvardu. "72 posto studenata vjeruje da bi organizacija Ujedinjenih naroda trebala preuzeti vodeću ulogu u rješavanju svjetskih problema, nasuprot vjerovanju da bi tu ulogu trebale imati Sjedinjene Države."

Jedan od profesora na Harvardu, David King kaže kako studenti posvećuju veliku pažnju politici: "Jedno od najvažnijih problema oko kojeg se studenti danas raspravljaju je rat u Iraku. Čak je 39 posto studenata izjavilo kako se rat u Iraku nalazi na samom vrhu pitanja koja ih zabrinjavaju."

Nasuprot njih, samo 20 posto pripadnika starije generacije je priznalo kako problem rata u Iraku smatraju jednim od najzabrinjavajućih, a 74 posto studenata je izjavilo kako bi Amerika trebala započeti s djelomičnim povlačenjem vojske iz Iraka. Uz to, anketa je pokazala i loš ugled koji među mladim studentima uživa predsjednik Bush – samo ih jedna trećina podržava napore i posao koji obavlja američki predsjednik što je rekordno niska brojka od početka njegovog mandata. To ujedno predstavlja i pad popularnosti za 14 posto u odnosu na anketu provedenu prošle godine.

Kad su u pitanju potencijalni predsjednički pretendenti na izborima 2008. godine, demokratska senatorica Hillary Clinton i njen konzervativniji suparnik, republikanski senator John McCain nalaze se na mrtvoj točki. Oboje su naime dobili po 40 posto glasova od strane studenata dok ih je 20 posto izjavilo kako još ne zna za koga bi glasalo. Na kraju recimo da je u anketi Instituta za političke znanosti Sveučilišta Harvard sudjelovalo 1200 studenata, a prema najnovijim podacima trenutna studentska populacija u SAD iznosi čak deset milijuna studenata.

XS
SM
MD
LG