Linkovi

Otkrivena nedostajuća karika evolucije u prijelazu životinja iz mora na kopno


Znanstvenici su otkrili fosile ribe od prije 375 milijuna godina – prilično velikog stvorenja, prekrivenog ljušturama -, za koje tvrde da je dugo tražena nedostajuća karika u evoluciji nekih riba iz vode u život hodanja na četiri ekstremiteta, na kopnu.

U dva izvješća u časopisu "Nature", ekipa znanstvenika na čelu s Neilom Shubinom, sa Sveučilišta Chicago, kaže da je nekoliko dobro očuvanih kostura te fosilne ribe otkriveno u sedimentima negdašnjih vodotokova na kanadskom Arktiku, oko tisuću kilometara od Sjevernog pola. Kosturi drevne ribe imaju peraje, ljušture i druge značajke ogromne ribe, duge između jednog i pol i tri metra.

No, potanje promatranje odalo je znanstvenicima karakteristične anatomske značajke tranzicijske vrste: ribe koja je još uvijek riba, ali ima promjene koje anticipiraju nastanak kopnene životinje. To bi stvorenje bilo predak vodozemaca, gmazova i dinosaura, zatim sisavaca, te, konačno, čovjeka. U prednjim perajama ribe, znanstvenici su otkrili dokaze o stvaranju ekstremiteta: postoje počeci prstiju, prašake, laktovi i ramena. Riba je također imala plosnatu lubanju – nalik krokodilovoj -, zatim vrat, rebra i druge dijelove tijela jednake kasnijim četveronožnim kopnenim životinjama.

Drugi znanstvenici kažu da, uz to što potvrđuju elemente velike tranzicije u evoluciji, otkriveni fosili zadaju jak udarac vjerskim kreacionistima, koji su dugo tvrdili da je odsustvo takvih prijelaznih vrsta jaka slabost Darwinove teorije.

Na kraju, kažimo da je nova vrsta dobila naziv 'Tiktaalik roseae' na prijedlog starješina kanadskog teritorija Nunavut. Na njihovom jeziku to znači 'velika riba iz plitke vode'.

XS
SM
MD
LG