Linkovi

Od planirane 142 klinike u Iraku će ih biti dovršeno svega 20


Washington Post na naslovnoj stranici donosi tekst o neuspjehu programa izgradnje medicinskih centara u Iraku. Naime, ugovor što ga je dobio američki graditeljski div, tvrtka Parsons, Inc., uključivao je izgradnju 142 objekta diljem Iraka. Međutim, nakon dvije godine i potrošenih 200 milijuna dolara program je ostao bez novca, a očekuje se da će biti dovršeno svega 20 klinika.

Zapovjednik inžinjerskog korpusa američke vojske koji nadgleda operacije na obnovi Iraka, general William McCoy, i dalje izražava nadu da će biti dovršene 142 klinike kako je i obećano te obećava da će se dodatni novac za navedeni program tražiti od američke vojske i stranih donatora. Međutim, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije za Irak šokiran je podatkom da 86 posto planiranih objekata neće biti dovršeno.

Glavni američki revizor za obnovu Iraka, Stuart Bowen, upozorava da i drugi projekti možda neće biti dovršeni jer će do kraja ove godine biti potrošeno svih 18 milijardi i 400 milijuna dolara koliko je Washington izdvojio za projekte obnove Iraka, piše Washington Post. Američki inžinjerci objavili su da je do sada obnovljeno ili izgrađeno tri tisuće škola, modernizirano je 13 bolnica te su izgrađene stotine graničnih utvrda i policijskih postaja. Tijekom ovog ljeta namjeravaju se dovršiti projekti poboljšavanja električne mreže i drugih temeljnih usluga.

U New York Timesu pronalazimo tekst o promjenama u stanovništvu New Yorka, točnije crnačkoj populaciji. Naime, prema novim podacima najveći američki grad bilježi smanjenje broja crnaca za 30 tisuća u razdoblju od 2000. do 2004. godine. Dok se većina bjelaca koja odlazi iz grada nastanjuje u obližnjim predgrađima ili drugdje na sjeveroistočnoj američkoj obali crnačko stanovništvo u potpunosti napušta regiju te odlazi na jug, u Floridu, Sjevernu i Južnu Karolinu te Georgiju. Mnogim crncima, piše New York Times, odlazak teško pada no to je odluka do koje su došli zbog sve većih troškova života, naročito stanovanja.

XS
SM
MD
LG