Linkovi

Američke tvrtke pripremaju se za strože propise na planu zaštite okoliša


Prema jednom novom izvješću neke američke kompanije počele su se pripremati za ono što mnogi poslovni stručnjaci smatraju neizbježnim – rigoroznijim zakonima zaštite okoliša koji reguliraju pitanje emisije fosilnih goriva.

U izvješću Koalicije za ekološki odgovorne ekonomije iznose se pojedinosti o tome kako se stotinu vodećih američkih kompanija odnosi prema pitanjima zaštite okoliša. Predsjednica te koalicije Mindy Lubber kaže da mnoge američke kompanije smatraju klimatske promjene pitanjem koje ne može više biti ignorirano. Ona je pozdravila neke američke tvrtke zato što su napredovale u razvitku tehnologija koje ne štete klimi. No, kako napominje, napredak nije raširen: "Stotine američkih kompanija u sektoru proizvodnje električne energije, nafte i plina, zračnog prometa te prehrane još uvijek uglavnom negiraju to pitanje te nastavljaju s dosadašnjim strategijama čime možda stavljaju svoje kompanije i ulagače u rizik."

Pa ipak u izvješću se ukazuje i na ostvareni napredak. U istovjetnom izvješću 2003. godine navedeno je da je svega nekoliko američkih biznisa reagiralo na ekološka pitanja. Bivši direktor Američke agencije za zaštitu okoliša i direktor kompanije DuPont kaže da je njegova tvrtka postavila cilj smanjenja emisije takozvanih stakleničkih plinova tako što će koristiti više energije iz obnovljivih izvora. On kaže da napori njegove tvrtke u odnosu prema zaštiti okoliša ne moraju predstavljati štetu za ulagače: "Ovo je dio predanosti naše kompanije zaštiti okoliša. Radi se o održivoj predanosti koja nam donosi profit."

Lubber kaže da zakoni o zaštiti okoliša često nailaze na čvrst otpor. Ona podsjeća da su se mnogi usprotivili Zakonu o čistom zraku iz 1990. godine koji ona naziva veoma uspješnim zakonskim aktom: "Taj je zakon doveo do smanjenja emisije plinova, a nije nanio štetu biznisima ni industriji. Jednom kad su doznali pravila igre onda su im se prilagodili. To je bilo uspješno, ne samo za njih nego i za naš okoliš."

Mindy Lubber dodaje da bi navedeno izvješće trebalo navesti druge kompanije da poduzmu korake na zaštiti okoliša pa čak i izazvati debatu unutar vlade o novim ekološkim zakonima.

XS
SM
MD
LG