Linkovi

Optimizam Bijele kuće po pitanju Iraka sada predstavlja problem


Washington Post piše da će unatoč predsjednikovim naporima da ojača podršku američke javnosti za rat u Iraku biti teško preokrenuti eroziju povjerenja javnog mnijenja. Anketari, republikanci u Kongresu i republikanski stratezi slažu se da trogodišnje optimistično viđenje Bijele kuće o Iraku, koje se pokazalo preuranjenim, nepotpunim ili potpuno pogrešnim, komplicira predsjednikove napore da povrati povjerenje Amerikanaca u vojnu operaciju i u njegovu politiku u Iraku.

Michael Dimock iz istraživačkog centra Pew kaže da posljednja anketa što ju je proveo njegov centar pokazuje da je javnost skeptična prema predsjedniku, njegovim sposobnostima i osobnom kredibilitetu. Svega 40 posto ispitanika drži da se predsjedniku može vjerovati što predstavlja pad od 22 posto u odnosu na rujan 2003. godine, šest mjeseci nakon početka invazije na Irak, navodi Washington Post.

Frank Newport iz istraživačke organizacije Gallup kaže da su napori Bijele kuće da preokrene raspoloženje javnosti komplicirani zato što predsjednik povlači pogrešan argument. Naime, većina Amerikanaca slaže se s Bushom da vojnici ne bi trebali biti povučeni odmah te da je stanje u Iraku danas bolje nego u doba režima Saddama Husseina. Newport pojašnjava da Amerikanci vjeruju da rat nije vrijedan zato što oni ne vide bilo što korisno za Sjedinjene Države. «Pozornost Amerikanaca usmjerena je na Amerikance», kaže on. Washington Post podsjeća na niz optimističnih izjava o Iraku te na govor koji je predsjednik održao na nosaču zrakoplova pod sloganom: Misija izvršena. Od tada, više od 2,300 Amerikanaca poginulo je u Iraku, navodi washingtonski dnevnik.

New York Times piše kako u Iraku, zbog sve većeg nasilja, raste popularnost osiguranja građana od terorističkog napada. Takva polica podsjeća na onu životnog osiguranja s tim da se na posebnoj stranici uključuju posebne opasnosti: eksplozije u ratu i auto-bombi, ubojstva i teroristički napadi. Takve police kupuju se u protuvrijednosti od 90-tak dolara, a u slučaju pogibije u terorističkom napadu obitelji se isplaćuju tri i pol tisuće dolara. Kako primjećuje New York Times, isplata premije nije bog zna kakav novac čak ni po iračkim standardima. No u zemlji u kojoj od terorizma stradavaju stotine ljudi mjesečno i nitko se ne može pouzdati u vladu ili poslodavce kao pomoć obitelji, polica osiguranja od terorističkog napada izgled kao dobra ideja za budućnost. (GK)

XS
SM
MD
LG