Linkovi

Kemoterapijom protiv ptičje gripe?


Jedan švedski znanstvenik ima vrlo nekonvencionalnu zamisao o zaustavljanju širenja smrtnosonog virusa ptičje gripe, protiv kojeg trenutno nema cjepiva za zaštitu ljudi.

Jan-Inge Henter, iz štokholmske bolnice Karolinska, teoretski pretpostavlja da bi kemoterapijsko liječenje, koje se koristi u slučaju rijetkog virusnog imunološkog poremećaja nazvanog HLH, moglo biti učinkovito protiv patogenog soja gripe H5N1. "Ti su lijekovi lako dostupni, a, ako bi bili učinkoviti, ne bismo trebali razvijati nove lijekove … koristili bi one koji već postoje u ljekarnama," kaže on.

U napisu u časopisu "Lancet", Henter i njegovi kolege u Hong Kongu izvješćuju da virusni poremećaj HLH i soj gripe H5N1 imaju zajedničke kliničke simptome i post-mortem značajke. Pacijenti s HLH poremećajem proizvode previše bijelih krvnih tjelešaca, koji se bore protiv infekcije, tako da se oni akumuliraju u zdravim tkivima i oštećuju različite organe. Isto se događa i kod oboljelih od gripe soja H5N1. Kemoterapija usmrti te prekobrojne bijele krvne stanice i smanjuje smrtnost kod oboljelih od HLH poremećaja. Henter kaže da je hipoteza vrijedna daljnjeg proučavanja: "Prvo bi trebalo proučiti više pacijenata oboljelih od ptičje gripe da se vidi za sigurno da su kliničke slike poremećaja HLH i gripe H5N1 zaista konzistentne; da se ne radi o slici koja je viđena samo kod nekoliko ljudi. Mislim da je to predradnja koju treba obaviti prije donošenja daljnjih zaključaka."

Jan-Inge Henter smatra da bi još jača globalna suradnja pomogla znanstvenicima da ostanu korak ispred pandemije ptičje gripe: "Kolege koji će pregledavati pacijente bit će svjesni ove zamisli i moći će laboratorijskom dijagnostikom provjeriti je li soj H5N1 zaista jednak HLH-u u više aspekata. Tada će nam svima biti lakše krenuti u slijedeći korak, u liječenje oboljelih."

Švedski znanstvenik se nada brzom napretku ka kliničkim pokusima temeljenim na modificiranoj terapiji poremećaja HLH.

XS
SM
MD
LG