Linkovi

Američki Kongres obnovio Patriot Act


Američki Kongres glasovao je u prilog obnavljanja četverogodišnjeg zakona namijenjenog borbi protiv terorizma. Izglasavanje produženja takozvanog Patriot Acta, piše Washington Post, predstavlja pobjedu za predsjednika Busha u trenucima dok on brani vladin program prisluškivanja unutar Sjedinjenih Država. Patriot Act sada postaje stalni zakon. Neki zakonodavci iz redova Demokratske stranke potužili su se da u zakonu nema dovoljno jamstava zaštite građanskih prava, navodi Washington Post.

New York Times izvještava da američke oružane snage upućuju manje ekipe vojnih specijalaca u neka američka veleposlanstva kako bi prikupljali obavještajne podatke o teroristima u nestabilnim dijelovima svijeta te pripremali potencijalne misije za njihovo onemogućavanje, zarobljavanje ili likvidaciju. Dužnosnici navode da su u više od 12 veleposlanstava u Africi, Južnoj Aziji i Južnoj Americi upućeni po jedan ili dvojica vojnika. Kako navodi New York Times, ti vojnici odgovaraju Zapovjedništvu za posebne operacije koje djeluje u sklopu Pentagona. Dakle, nalazi se pod kontrolom ministra obrane Donalda Rumsfelda, a ne krovnog direktora za obavještajna pitanja Johna Negropontea, primjećuje New York Times.

Christian Science Monitor piše pak o sve važnijoj ulozi vojnih kapelana za američke vojne veterane koji se vraćaju iz Iraka i Afganistana. Za te vojnike, navodi dnevnik iz Bostona, kapelani su izvor snage u danima njihove ranjivosti. Naime, mnogi vojnici vraćaju se s ratišta s dubokim moralnim dilemama s kojima se moraju nositi, a kapelani skrbe o njihovom mentalnom zdravlju i o tome da njihove obitelji ostanu na okupu. Američke oružane snage imaju oko 1,400 kapelana, a cilj je angažirati ih još 600 u sljedećih pet godina. Inače, početna godišnja plaća kapelana u američkoj vojsci iznosi 45,969 dolara. (GK)

XS
SM
MD
LG