Linkovi

SAD: Nema kompromisa s Iranom oko obogaćivanja urana


Sjedinjene Države su priopćile u ponedjeljak da će se usprotiviti kompromisu po pitanju iranskog nuklearnog programa kojim se predviđa da se Teheranu dopusti obogaćivanje urana, ali u manjim količinama. Takva ideja potekla je sa sastanka Odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču.

Bushova administracija je objavila da neće sudjelovati u bilo kakvom kompromisu kojim bi se Iranu dala mogućnost da obogaćuje uran. Washington jasno daje do znanja da očekuje prebacivanje ovog pitanja u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ukoliko ne dođe do naglog zaokreta Teherana.

O kompromisnom rješenju počelo se govoriti dok su se predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju okupili kako bi saslušali izvješće direktora Agencije, Muhameda ElBaradeia o Iranu. ElBaradei je rekao da je sporazum kojim bi se rješio prijepor još uvijek moguć, a agencije prenose riječi diplomata u Beču koji kažu da bi Iran mogao odustati od obogaćivanja urana na industrijskoj razini ako mu se dopusti obogaćivanje manjih količina urana pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Međutim, Bushova administracija – koja tvrdi da nominalno mirotvorni iranski nuklearni program prikriva plan za proizvodnju nuklearnog oružja – ustraje da se Iranu ne može vjerovati zbog gotovo dva deseteljeća prikrivanja u nuklearnom programu. Glasnogovornik State Departmenta Thomas Casey kazao je da bi se dopuštanjem obogaćivanja čak i manje količine urana Iranu omogućilo da usavrši tehnike za proizvodnju nuklearnog oružja, a ta je ideja nedopustiva i Sjedinjenim Državama i široj međunarodnoj zajednici.

"Ne možete biti malo trudni. Isto tako iranskom režimu se ne smije dopustiti obogaćivanje urana ni na kojoj razini zato što im to omogućava da svladaju tehnologiju koja potom može biti primjenjena u proizvodnji nuklearnog oružja."

U govoru koji je održao u zakladi Heritage, podtajnik za politička pitanja u State Departmentu, Nicholas Burns, je rekao da poruka Iranu treba glasiti da je otišao predaleko te da je već prešao crvenu liniju koju je postavila međunarodna zajednica. Burns je rekao da ukoliko Iran dramatično ne promjeni svoj stav i ne prekine sa svim nuklearnim aktivnostima koje se tiču međunarodne zajednice, onda će Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrditi svoj stav od prije mjesec dana i preporučiti da se o iranskom nuklearnom programu otvori rasprava u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ovaj komentar uslijedio je dok se državna tajnica Condoleezza Rice pripremala za dvodnevne razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim čija vlada vodi pregovara s Teheranom o nuklearnom programu. U inicijativi koju Washington podržava, Moskva je predložila da će ona obogaćivati uran namijenjen Iranu. Teheran je u nekoliko navrata javno iskazao interes za ruski prijedlog no američki dužnosnici kažu da Iran nastavlja inzistirati na zadržavanju dijela kapaciteta za obogaćivanje urana i oni to smatraju nedopustivim. Sjedinjene Države se odavno zalažu za prebacivanje ovog slučaja u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali nisu javno obznanile kakve bi kaznene mjere protiv Irana podržale. Washington, kako izgleda, vjeruje da bi intenzivnije fokusiranje Ujedinjenih naroda na ovaj problem moglo navesti Iran da razmotri svoje stajalište. (GK)

XS
SM
MD
LG