Linkovi

Tribunal za ratne zločine objavio da je Milan Babić počinio samoubojstvo


Optuženik, pokajnik i svjedok Milan Babić nađen je obješen u svojoj ćeliji, potvrdio je haaški kazneni sud.

Ubio se Milan Babić. Nekadašnji lider 'krajine', potom haaški optuženik koji je prihvatio navode optužnice i za to zavrijedio 13 godina zatvora, izrazio žaljenje za sva zlodjela koja su se dogodila, pozvao na pomirenje i pri tome se pokazao jednim od najdragocjenijih svjedoka Tužiteljstva u procesima Miloševiću i sada Martiću, nađen je mrtav u svjoj ćeliji.

Babić je u Scheveningen dopremljen s izdržavanja kazne – do sada inače nije objavljeno gdje ju je služio - da bi svjedočio na suđenju osobi s kojom je dijelio optužnicu, Milanu Martiću.

U 18 sati u nedjelju navečer redovna kontrola zatvorenika u UN-ovoj jedinici za pritvor Scheveningen nije otkrila ništa, no idući put kada je čuvar išao u rutinsku provjeru, za pola sata, našao je obješenog Babića. Zdravstveni radnik u jedinici za pritvor odmah je potvrdio smrt o čemu su obaviještene i nizozemske vlasti i Babićeva obitelj, a istraga je potom potvrdila da je riječ u samoubojstvu, kaže se u priopćenju kaznenog suda.

Predsjednik Tribunala Fausto Pocar naložio je internu istragu.

Ponavlja se film kao u slučaju samoubojstva Slavka Dokmanovića, gradonačenika Vukovara po osvajanju grada. Dokmanović je sebi presudio 1998. za trajanja procesa, to je bio razlog za češće kontrole zatvorenika. Dokazi s ovog suđenja ušli su među materijale na suđenju vukovarskoj trojici.

Babić je između 18. studenog i 9. prosinca 2002. godine svjedočio u slučaju Milošević detaljno tumačeći sve vrste veza između pobunjenih Srba u Hrvatskoj i vrha u Beogradu. Njegovo se svjedočenje smatra, s točke gledišta Tužiteljstva, dragocjenim budući da nije bilo točke vezane uz zbivanja u Hrvatskoj i dijelom u BiH koju njegov iskaz nije potvrdio 'izvan svake osnovane sumnje', kako kažu u sudnici. Isto je nastavljeno za suđenja Martiću. Dva saveznika, potom politička rivala našla su se u sudnici u ulogama pokajnika i optuženika. Babić svoj brzi politčki pad može zahvaliti relativno umjerenjačkoj politici i traženju dijaloga. A što se njegove optužnice tiče, on ju je kao član zajedničkog kriminalnog pothvata prihvatio u siječnju 2004. godine želeći i na taj način dati doprinos pomirenju. Na opće iznenađenje kazna sudaca bila je relativno visoka – 13 godina – obzirom na priznanja i suradnju s Tužiteljstvom. Igrao je presnažnu ulogu da bi se to toleriralo, obrazložili su suci presudu.

Milan Babić se žalio, no prošlog je ljeta kazna potvrđena. Uzgred, trebao je svjedočiti i u procesima Šešelju te Stanišiću i Simatoviću.

XS
SM
MD
LG