Linkovi

Karl Rove - arhitekt izbornih pobjeda Republikanske stranke


Savjetnika predsjednika Georgea Busha, Karla Rovea, mnogi smatraju glavnim strategom Republikanske stranke. U posljednjih deset godina republikancima je pošlo za rukom osvojiti većinu u oba doma Kongresa, većinu guvernerskih mjesta u saveznim državama, te dva puta Bijelu kuću. Kako iz Bijele kuće javlja Scott Stearns, za ove je pobjede najzaslužniji upravo ovaj 55-godišnji Teksašanin.

Karl Rove za sebe kaže da je vrlo kompetitivan. Prijatelji i protivnici slažu se da je izvrstan taktičar političke scene – vrlo je brzo u stanju uočiti slabe strane protivnika i politički ga 'uništiti'. Prethodnik Georgea Busha u Bijeloj kući, demokrat Bill Clinton Karla Rovea je nedavno nazvao 'prvoklasnim psihologom'. "On je briljantan politički strateg, posebno kada su u pitanju osobni napadi na konkretne demokrate" - rekao je svojevremeno Bill Clinton.

Karl Rove se politički opredijelio u ranoj mladosti: već kao devetogodišnjak znao je da mu se Richard Nixon više sviđa od Johna Kennedyja. Nešto kasnije, postao je aktivist Republikanske stranke, a 1973. izabran je za čelnika sveučilišne mladeži Republikanske stranke. Godinu dana kasnije došao je u Washington, gdje se zaposlio u stožeru republikanaca, kojem je na čelu bio George Bush stariji, otac današnjeg predsjednika, a i sam bivši predsjednik Sjedinjenih Država. U Washingtonu je Rove upoznao i svojeg današnjeg 'poslodavca' – aktualnog predsjednika Busha. Krajem devedesetih, sada već kao politički konzultant, Karl Rove pomogao je Georgeu Bushu da postane prvi teksaški guverner iz redova republikanske stranke u više od stotinu godina.

Kao politički konzultant Rove je bio svojevrsni pionir u inventivnim načinima kontaktiranja glasača – putem pošte, telefonom, te u izravnom kontaktu. No, kako kaže, njegova se stranka od demokrata najviše razlikuje po svojim idejama: "Republikanska je stranka stranka ideja. Mi smo svjesni da ideje imaju svoje posljedice, u stvarnom životu. U našim unutarstranačkim debatama najviše se govori o stranačkoj filozofiji jer upravo je to odlučujući faktor pri pridobivanju glasača."

No, ime Karla Rovea posljednjih se mjeseci spominje i u vezi istrage protiv Lewisa Libbyja, predstojnika ureda dopredsjednika Richarda Cheneya, koji je optužen za namjerno odavanje identiteta jedne tajne agentice, što je u Americi kažnjivo.

U izbornoj godini, u kojoj se bira puni saziv Zastupničkog doma i trećina Senata Karl Rove najčešće govori o demokratima. Nedavno se posebno osvrnuo na kritike iz Demokratske stranke u vezi vladina programa tajnog i od strane suda neovlaštenog prisluškivanja građana, za koje je vlada sumnjala da su u vezi s teroristima. "Republikanci na svijet gledaju u skladu s činjenicom da su 11. rujna 2001. godine teroristi napali Ameriku. Demokrati razmišljaju kao da se ti napadi uopće nisu dogodili. Nisu demokrati zbog toga manje domoljubi od nas, međutim – njihova je politika jednostavno pogrešna" - rekao je Karl Rove.

Senator John Kerry, predsjednički kandidat demokrata na izborima 2004., smatra da upravo Karl Rove najbolje pokazuje da sadašnja administracija nije zainteresirana da vodi Ameriku, već ju jedino zanima – rekao je Kerry – 'da zemlju podijeli te da na taj način pobijedi na izborima'. Karl Rove na ovakve kritike odgovara na ovaj način: 'moja je dužnost građane podsjetiti na ključne razlike između republikanaca i demokrata.'

XS
SM
MD
LG