Linkovi

Busek: 'Sumnjam da bi Beograd u ovoj situaciji pristao na bilo koje rješenje o Kosovu'


U Centru Woodrow Wilson, ovdje u Washingtonu, održano je posljednjih dana nekoliko panela o netom otpočetim pregovorima o budućnosti Kosova.

Posljednjih tjedana, nekoliko je visokih političkih dužnosnika izjavilo da je najvjerojatniji ishod pregovora o statusu Kosova - neka vrsta uvjetne neovisnosti. U ovoj pokrajini koja je službeno dio Srbije većinu čine Albanci - njih je oko 90 posto stanovništva. Albanci žele da Kosovo postane neovisno. Tome se Beograd odlučno protivi.

Erhard Busek, austrijski političar koji u ime Europske unije koordinira programe pomoći za ovu regiju, sumnja da je po ovom pitanju sporazum između Beograda i Prištine moguć: "Osobno mislim da u ovoj situaciji ne postoji rješenje na koje bi Beograd dao svoj pristanak. ….. Rješenje koje nije prihvatljivo Beogradu je međutim rješenje uz koje se može živjeti, pogotovo u perspektivi budućnosti."

Većina sudionika jučerašnjeg panela u Centru Woodrow Wilson, znanstvenoj ustanovi koja se financira iz američkog državnog proračuna, smatra da će Kosovo nakon ovih pregovora biti neovisno.

Novinar Glasa Amerike Elez Biberaj upozorio je da djelomično rješenje – uvjetna neovisnost – neće biti prihvatljivo za kosovske Albance. Međutim, rekao je Elez Biberaj, Albanci moraju preuzeti odgovornost za sigurnost srpske manjine, čiji se pripadnici u ovom trenutku ne mogu slobodno kretati pokrajinom, već žive u enklavama. Srbi se Kosovom kreću jedino u pratnji mirovnih snaga NATO saveza, koji su dio međunarodne misije Ujedinjenih naroda koja upravlja Kosovom od 1999.

Ross Johnson, bivši direktor odjela za istraživanja Radija Slobodna Europa, smatra da bi se sigurnost srpske manjine možda pojačala ako bi se napravile određene promjene na sjevernoj granici Kosova sa Srbijom. No, rekao je Johnson, prekrajanje granice u blizini danas podijeljene Mitrovice nosi i određene probleme: "Srbi se trebaju upitati – ako sjeverni dio Mitrovice postane Srbija, neće li se svi Srbi s Kosova tamo preseliti? Želite li da se nešto tako dogodi? Albanci se pak trebaju upitati – da li mislite da ste sposobni vladati sjevernim djelom Mitrovice, u kojoj žive isključivo Srbi?"

Stručnjakinja za Balkan Brenda Pearson slaže se da se podjela Kosova – koja u stvarnosti postoji – ne može isključiti. Brenda Pearson zabrinuta je da će srbijanska vlada prekinuti svoje sudjelovanje u pregovorima, čiji se prvi krug održao u Beču prije nekoliko dana. "Postoji vrlo stvarna mogućnost da će Srbi napustiti pregovore. Njihovo odbijanje da pristanu na konačni status Kosova dovest će do egzodusa Srba iz te pokrajine. Tu će pak činjenicu Beograd iskoristiti za svoje kratkoročne propagandne ciljeve" - smatra Brenda Pearson.

Pregovorima predsjedava bivši predsjednik Finske Martti Ahtisaari, dok njihov tijek vodi kontaktna skupina u kojoj su diplomati iz Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Rusije. U Europi su svjesni da su pregovori o konačnom statusu Kosova od vitalne važnosti te da će njihov ishod utjecati na situaciju u susjednim balkanskim zemljama, koje nastoje postati članice Europske unije.

XS
SM
MD
LG