Linkovi

Gene Cohen: 'Zreo um'


Sredovječna dob često se smatra periodom krize, početkom nizbrdice ka onemoćalosti i smrti. No, neurološke studije pokazuju da je takvo gledanje na srednju dob potpuno krivo. Jedna nova knjiga pozitivno gleda na starenje, na proces u kojemu se mozak konstantno preoblikuje životnim naucima i stalno novim mogućnostima za rast.

Poput dobrog vina, ljudski mozak s godinama postaje sve bolji. Dr. Gene Cohen, autor knjige "The Mature Mind", "Zreo um", kaže da je trenutno gledište o starenju - zastarjelo. "Ne radi se o nijekanju problema vazanih uz starenje, ali, ono što je bilo zanijekano i trivijalizirano jest potencijal ljudskog mozga. Ukoliko se taj potencijal ne stavi u žarište, ne može se postići stvarno unapređenje zdravlja, niti uspostaviti pravo žarište prevencije".

U knjizi "Zreo um", dr. Cohen razobličuje i ruši mitove o starenju mozga. Kao prvo, kaže on, stariji mozak je otporniji, prilagodljiviji i sposobniji od mladog. On dodaje da, suprotno uobičajenom vjerovanju, mozak stvara nove stanice i preoblikuje se u odgovoru na iskustvo i učenje. "Trebate misliti o stanicama mozga kao o drveću, a o njihovim izdancima kao o granama. To su dendriti. Svaka moždana stanica koja je uključena u više intelektualne funkcije ima sposobnost stvaranja stotina, pa i tisuća izdanaka. Dakle, kad se pred mozak postavljaju novi izazovi, naše stanice stvore nove dendrite, kao kad drvo izbacuje nove grančice. Tako se mozak održava vitalnim".

Knjiga "The Mature Mind" opisuje četiri, međusobno preklapajuće faze razvitka mozga tijekom druge polovine života, počevši od otprilike četrdesete godine života s - kako je nazvana - fazom sredovječne evaluacije. "To je vrijeme misija, istraživanja gdje smo i kuda želimo stići. A, to rezultira vrlo produktivnim i konstruktivnim ishodima. Tek kad dostignemo srednju dob po prvi puta imamo više stapanja i sklada između lijeve i desne strane mozga, u njihovom zajedničkom djelovanju. To, na mnogo načina, omogućuje srcu i umu da rade zajedno mnogo bliskije. A takvo zbližavanje nam omogućuje da stvari vidimo u drugom svjetlu, da istražujemo stvari na drugačiji način. To se počinje događati u srednjoj dobi i inicira proces re-evaluacije života".

Ono što slijedi u otprilike slijdećem dvadesetogodišnjem periodu, kaže dr. Cohen, mentalne su faze nazvane oslobađanje, sumiranje i ponavljanje. U njima se otvaramo prema novoj slobodi da izražavamo točno ono što mislimo, da propitujemo vlastite živote u potrazi za smislom i da reafirmiramo svoja uvjerenja, sučeljeni s gubicima i nevoljama. Ove faze točno odgovaraju promjenama u mozgu, a potvrđuju ih tisuće osobnih intervjua, koje je tijekom trideset godina proveo dr. Cohen, čelnik Centra za starenje i zdravlje pri Sveučilištu George Washington.

On kaže da nikada nije kasno da se mozak potakne na daljnji razvoj. Ali, kaže on, poput tjelovježbe, na tome treba poraditi da bi se vidjele razlike."Vježbajući mentalno želite doći do faze u kojoj imate dojam da vam se mozak 'oznojio' od napora. To se može postići nekim hobijem, učenjem nečeg novog, poput stranog jezika, upražnjavanjem rješavanja križaljki ili nekih drugih zagonetki, čitanjem, pisanjem i slično. Što dalje, to više ćete zamjećivati kako vam mozak bolje radi. A, takav bolji rad mozga neumitno je povezan s općenito boljim zdravstvenim stanjem".

Najbolje aktivnosti vježbanja moždanih aktivnosti, prema studiji objavljenoj 2003. godine, su plesanje, društvene igre, sviranje glazbenih instrumenata, rješavanje križaljki, te čitanje. Dr. Cohen kaže da je stjecanje vještina u takvim hobijima, povezano s društvenim angažmanom, poboljšalo i fizičko i mentalno zdravlje starijih osoba, kao što je pokazalo nekoliko studija. Najbolja stvar u vezi sa starenjem mozga je - kako ističe dr. Cohen - činjenica da sami imamo kontrolu nad njegovim boljitkom, da jednostavnim aktivnostima, u kojima uživamo, možemo sami poticati izvanrednu moć našeg zrelog uma.

XS
SM
MD
LG