Linkovi

Pregovori EU i RH dobro napreduju


Prvo pregovaračko poglavlje po kome će se otvoriti pregovori, nakon uspješno obavljenih priprema kroz screening, je 'Znanost i istraživanje'.

Europska je komisija preporučila Vijeću ministara, dakle državama– članicama, otvaranje pregovora po ovom poglavlju začinivši time povoljan nalaz stvoren temeljem informacija prikupljenih tokom analitičkog pregleda stupnja usklađenosti hrvatske pravne prakse i zajedničke pravne stečevine Unije.

Preduvjeta za otvaranje pregovora po ovom poglavlju – ili 'benchmarkinga' – neće biti. Glavnina politike na području 'znanost i istraživanje' u domeni je država–članica te će Hrvatskoj najviše posla predstavljati aktivna participacija u zajedničkim istraživačkim projektima i programima Unije te, naravno, ispunjavanje obaveze da se u znanost i istraživanje umjesto sadašnjih jedan izdvaja tri posto nacionalnog dohotka.

U prvoj polovici godine također se računa na otvaranje pregovora po poglavlju 'Kultura i obrazovanje', a možda i još kojem - no sigurno manje od osam na koliko se računalo, makar na hrvatskoj strani, na početku samoga procesa.

Otvaranju prve faze za poglavlje 'Pravo intelektualnog vlasništva' slijedilo je startanje tog istog procesa po poglavlju 'Socijalna politika i zapošljavanje'. Karakteristika ovog teškog poglavlja jest, već na startu, visok stupanj usklađenosti europskih zakona i hrvatske pravne prakse u nekim područjima, poput zaštite na radu, no i velik raskorak mnoštva zakona i propisa i njihove provedbe u praksi. Poglavlje pokriva radno pravo, zaštitu zdravlja i sugurnost na radu, potom socijalni dijalog, politiku zapošljavanja, Europski socijalni fond i socijalnu isključenost kao i odredbe protiv diskriminacije i jamčenje jednakih mogućnosti.

Za Hrvatsku prijelazni rokovi već teku. Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaicji i pridruživanju, Hrvatska se obavezala uskladiti svoju praksu s Unijinom. Ovaj je sporazum na snazi već godinu dana.

Naravno, Hrvatska će tokom pregovora, kao i svi kandidati prije nje, tražiti - i vjerojatno dobiti - brojna prijelazna razdoblja u složenom području s kojim se muče i 'stare' države–članice.

XS
SM
MD
LG