Linkovi

Dijagnoza raka više nije smrtna presuda


Riječ 'rak' u svim jezicima izaziva strah, pa i užasnutost. No, oboljeti od raka danas više ne donosi i neminovnu smrtnu presudu, a znanje je u pravom smislu riječi moć. Kako kažu liječnici, što više pacijent zna o toj bolesti, to su mu bolje šanse preživljavanja.

Do dijagnoze se dolazi pomoću majušnog komadića tkiva, uzetog biopsijom. Patolog na takvom uzorku može vidjeti boje i oblike raka, kako kaže dr. Peter Scardino iz Memorijalnog centra za rak Sloan-Kettering: "Ne radi se samo o tome da biopsija pokazuje rak. Odmah se postavljaju i druga pitanja: koja vrsta raka? Koliko je teško stanje? Što će nam biti slijedeći korak?"

Ivis Rampayo se sjeća kako joj je njezin liječnik rekao da ima rak dojke: "Sjećam se da sam čula vrisak. Uopće nisam shvatila da je vrisak došao od mene."

U Memorijalnom centru za rak Sloan-Kettering, jednoj od vodećih takvih medicinskih ustanova u Sjedinjenim Državama, liječnici su utvrdili što pacijenti poput Ivis Rampayo mogu učiniti da bi si sami pomogli. Prvo, dovesti sa sobom prijatelja ili člana obitelji kada se dolazi čuti koja je dijagnoza. Ta osoba može zapisati pitanja i odgovore liječnika, kaže gospođa Sampayo.

Uz to, treba zatražiti od liječnika kopije svojih nalaza – od laboratorijskih pretraga, preko rendgena, nalaza patologa, pa do mišljenja tog liječnika, savjetuje dr. Teresa Gilewski: "Kada se dođe kući i počne tragati po literaturi i internetu o pojedinostima svoje bolesti, te će informacije biti pri ruci i od pomoći."

Liječnici kažu da je slijedeći korak – potvrda dijagnoze kod drugog patologa, u drugoj bolnici. Jedna je studija pokazala da, kada su tisuće uzoraka biopsije bile poslane na kontrolu u druge velike medicinske centre, svaki je sedamdeset-prvi uzorak bio krivo dijagnosticiran.

Kada je rak potvrđen, liječnici kažu da o opcijama liječenja treba razgovarati s više različitih specijalista – kirurgom, radiologom, onkologom, kako bi se dobile različite perspektive. Vrijedi pogledati i ugledne websajtove, primjerice National Cancer Institute i American Cancer Society. Websajt bolnice Johns Hopkins omogućuje pacijentima i da preko interneta postavljaju pitanja o vlastitom slučaju.

Na koncu, kažu liječnici, što više je pacijent uključen u taj proces, to će bolje biti liječen. "Svog liječnika tako možete stimulirati da da sve od sebe. Postavljajte prava pitanja, tražite da vam se pruže prave informacije," savjetuje dr. Sordino. Kod raka – gotovo više nego kod drugih bolesti – pacijenti mogu mnogo učiniti kako bi okrenuli statistiku na svoju stranu.

(preuzeto od ABC News1)

XS
SM
MD
LG