Linkovi

Američki Nacionalni molitveni doručak


Prvog četvrtka u veljači svake se godine u Washingtonu održava Nacionalni molitveni doručak. Na ovom skupu obično je nazočno oko tri tisuće uzvanika iz cijelog svijeta – državnika, diplomata, članova parlamenata i vlada, kao i vjerskih čelnika. Nacionalni molitveni doručak jedinstvena je prilika za sklapanje poznanstava koja mogu dovesti i do većeg razumijevanja u svijetu.

Sudanac Abu Baker al-Shingeti dolazi na Nacionalni molitveni doručak već sedmu godinu. Jedna od stvari koja ga je na početku najviše začudila bila je činjenica da za američke političare vjera predstavlja snažan izvor inspiracije. "Za mnoge je vjera od centralnog, temeljnog značaja. Vjera zbog toga predstavlja nešto zajedničko, na temelju čega se može raspravljati o nizu pitanja, a možda čak i surađivati u njihovu rješavanju".

Idejni začetnik Nacionalnog molitvenog doručka bio je – polovicom prošlog stoljeća - jedan norveški pastor, koji je smatrao da bi bilo dobro da se političari ponekad i pomole za svoju i druge zemlje, te da to učine u društvu kolega iz inozemstva. Michael Cromartie iz Centra za politiku i etiku, ne-vladinog think tanka u Washingtonu, kaže da je svrha Nacionalnog molitvenog doručka upravo to – uspostaviti slogu i razumijevanje među ljudima različitih nacija i vjera. "Mnogi ljudi misle da je većini sukoba temelj u nerazumijevanju. Kad god se na tom planu stvari pročiste, možemo govoriti o pobjedi općeg dobra".

Na Nacionalni molitveni doručak dolaze gosti iz oko 150 zemalja, većinom kršćani, ali ima i predstavnika niza drugih vjera. Sudionicima se obraća i predsjednik Sjedinjenih Država. Prošle godine, predsjednik george Bush je u svom govoru rekao i ovo: "Ovaj nas događaj podsjeća na značaj molitve koja u Americi na svojevrstan način izjednačava ljude raznih vjera. Zahvaljujemo se Bogu za ono što nam je podario jednim glasom, bez obzira na vjeru. U bližnjem vidimo božje biće, s vlastitim dignitetom i vrijednošću, bez obzira na vjeru".

Douglas Johnston, direktor washingtonskog Centra za vjeru i diplomaciju, ustanove koja promiče rješavanje sukoba putem vjere, navodi primjer s početka prošlog desetljeća, kada su se u Washingtonu, upravo na Nacionalnom molitvenom doručku, susreli predstavnici dviju suprotstavljenih južnoafričkih crnačkih frakcija, koje su bile na rubu građanskog rata. Molitvom i razgovorom spriječeno je krvoproliće - tvrdi Douglas Johnston.

XS
SM
MD
LG