Linkovi

Bush: "Mora prestati američka ovisnost na uvoznu naftu"


U govoru o stanju nacije predsjednik Bush je američko oslanjanje na uvoznu naftu nazvao ovisnošću, te je rekao da to mora prestati.

Drugi dio svog govora o stanju nacije predsjednik Bush je uglavnom posvetio domaćim pitanjima, a jedna od glavnih tema bila je pojačavanje američke ekonomske konkurentnosti kao sredstva za veći prosperitet.

Predsjednik tvrdi da je američko nadmetanje u globalnoj ekonomskoj utakmici ugroženo visokim cijenama energenata i američkom potrošnjom goriva koja izmiče kontroli. "Amerika je ovisna o nafti, koja se često uvozi iz nestabilnih regija svijeta. Najbolji način da se oslobodimo te ovisnosti jest tehnološki napredak".

Predsjednik Bush – koji je i sam nekada vodio naftni biznis – predložio je povećanje državnog financiranja istraživanja za 22 posto. Cilj tih istraživanja jest razvijanje alternativnih energenata uključujući solarnu energiju, snagu vjetra, etanol, zatim hibridnih automobila koji koriste motore na benzin i električne akumulatore, te vozila pokretanih vodikom. "Nova dostignuća na razvitku ovih i drugih novih tehnologija pomoći će nam da ostvarimo još jedan veliki cilj: da za više od 75 posto smanjimo naš uvoza nafte sa Srednjeg istoka do 2025. godine. Koristeći američki talent i tehnologiju naša zemlja može značajno unaprijediti okoliš, udaljiti se od ekonomije koja se temelji na nafti i učiniti prošlošću našu ovisnost o nafti sa Srednjeg istoka".

Države imaju manje od pet posto svjetske populacije no istodobno troše oko 25 posto svjetske proizvodnje energije. David Hamilton koji vodi programe za energiju pri američkoj ekološkoj organizaciji Sierra Club, kaže da prijedlog predsjednika Busha najvjerojatnije neće dovesti do većih promjena. "Želio bih da je otišao još korak dalje. Stvari koje je predložio neće smanjiti visoke cijene energenata. Mi smo nalazimo usred energetske krize".

Hamilton kaže da je predsjednik doista ozbiljan u svojoj nakani da smanji američku potrošnju nafte onda bi od automobilske industrije zatražio da proizvodi automobile koji bi bili učinkovitiji u smislu potrošnje goriva. Nije iznenađujuće da organizacije za zaštitu okoliša kritiziraju prijedloge predsjednika Busha kao manjkave i nedovoljne. Predsjednik je razljutio ekološke aktiviste diljem svijeta kad je odbacio Sporazum iz Kyota o smanjenju ispuštanja takozuvanih stakleničkih plinova. No prijedlozi Georgea Busha izazivaju negativne reakcije i među onima koji su ideološki bliži predsjedniku.

Jerry Taylor iz washingtonskog Instituta Cato kaže da se – kad je energija u pitanju - savezna vlada ne bi smjela miješati u slobodno tržište. "Kad bi alternativni izvori energije bili ekonomični onda ne bismo trebali vladine programe za njihovo sufinanciranje. Ulagači bi uložili svoj novac u te tehnologije jer bi od njih mogli profitirati".

U demokratskom odgovoru na predsjednikov govor, demokratski guverener Virginije Tim Kaine rekao je da Amerikanci troše energiju više nego kao ikada u povijesti, da plaćaju energente više te da su nikada nisu ovoliko bili ovisni o nafti sa Srednjeg istoka. On kaže da naftne kompanije bilježe rekordnuu zaradu te je ukazao na potrebu većih državnih izdvajanja u razvitak alternativnih energenata.

XS
SM
MD
LG