Linkovi

Financijski kontrolori otkrili da su američke okupacijske vlasti u Iraku potratile desetke milijuna dolara namijenjene obnovi te zemlje


Irački novac bio je prokockan na Filipinima; tisuće dolara bile su potrošene na bazen koji nikad nije bio korišten; jedno je dizalo bilo tako loše popravljeno da se srušilo, usmrtivši putnike. Sve su to navodi financijskih kontrolora američke vlade koji su otkrili da su američke okupacijske vlasti u Iraku protratile desetke milijuna dolara koji su trebali biti iskorišteni za obnovu Iraka, a sve bilo kroz nedokumentiranu potrošnju ili pravu prijevaru – piše list "USA Today".

Čak i suhoparnim rječnikom financijskih kontrolora, navodi izvješća zvuče kao da su izašli iz filma: primjerice, u uredu Privremene koalicijske uprave u mjestu Hillah, poput opeka su bili naslagani svežnjevi novčanica od stotinu dolara, uzetih iz središnjeg sefa bez ikakve dokumentacije. Jedan je djelatnik uprave držao 700 tisuća dolara u nezaključanom ormariću, a jedan je američki vojnik prokockao 60 tisuća dolara iz sredstava obnove na Filipinima. Ovo izvješće tek je prvo od nekoliko, a ono se bavi američkom upravom u središnje-južnom dijelu Iraka, jednom od najmanje neprijateljskih regija te zemlje, piše "USA Today".

"New York Times" se osvrće na priznanje američke državne tajnice Condoleezze Rice da Sjedinjene Države nisu shvatile dubinu nezadovoljstva Palestinaca njihovim dugogodišnjim čelnicima, koje je rezultiralo premoćnom pobjedom militantne skupine Hamas. Gospođa Rice je rekla da među vlastitim osobljem pita kako je bilo moguće da nitko nije vidio što se sprema. Citirajući Martina Indyka, najvišeg američkog pregovarača na Srednjem Istoku u vrijeme administracije predsjednika Clintona, ovaj list piše da krivnja s američke strane leži u konceptualnom promašaju, sadržanom u uvjerenju predsjednika Busha da demokracija i izbori sve rješavaju.

No, vrativši se ponovno riječima državne tajnice, njujorški list piše da, premda administracija nije predvidjela pobjedu Hamasa, vjerojatno je bila ispravna odluka da se izbore ne odgađa. "Zar bismo zaista zaustavljali izbore koji su Palestincima bili obećani samo zato što bismo se plašili ishoda tih izbora? – izjavila je gospođa Rice i dodala da i dalje vjeruje da je mudro ustrajati na demokraciji na Srednjem Istoku: "U tijeku su ogromne promjene u toj regiji u cjelini i u njenim pojedinim dijelovima. Ishodi su – pokazuje se na više mjesta – nepredvidljivi. Ali, takva je priroda velikih povijesnih promjena."

XS
SM
MD
LG