Linkovi

Demontiranje posljednjih 50 balističkih raketa Peacekeeper u javnosti je prošlo nezapaženo


Sjedinjene Države su demontirale svoje balističke interkontinentalne rakete tipa Peacekeeper, najmodernije i najbolje rakete u američkom arsenalu. Demontiranje je okončano još u rujnu prošle godine, a u skladu sa sporazumom između predsjednika Busha i ruskog čelnika Vladimira Putina iz 2002. godine.

Unatoč tome stručnjaci kažu da obje zemlje još uvijek imaju dovoljno nuklearnih raketa za obranu i odvraćanje od napada, ali se i pojavljuju pitanja što će se dogoditi s postojećim nuklearnim oružjem.

Deaktiviranje posljednjih od 50 američkih interkontinentalnih raketa Peacekeeper – poznatih i kao rakete MX – te njihovih 500 nuklearnih bojevih glava bilo je značajan događaj. Takvo mišljenje dijeli general-pukovnik Frank Klotz, jedan od najvećih vojnih stručnjaka za nuklearne rakete.

"Sadržajni aspekt toga je da smo iz našeg aktivnog arsenala uklonili 50 naših najmoćnijih, najmodernijih i najsnažnijih interkontinentalnih krstarećih raketa s kapacitetom od 500 bojevih glava. No u tome postoji i simbolički element, a taj je da se radi o koraku naprijed u ostvarivanju predsjednikovog cilja o smanjenju naše razine nuklearnog oružja na najnižu razinu, u skladu s potrebama naše nacionalne sigurnosti, ali i nacionalne sigurnosti naših prijatelja i saveznika" - kaže gospodin Klotz.

Demontiranje posljednjih raketa tipa Peacemaker prošlo je u javnosti gotovo neopaženo. Stručnjaci poput Philipa Coylea kažu da je razlog za to činjenica da Sjedinjene Države još uvijek imaju dosta drugih raketa stacioniranih na kopnu, te pomorske i zračne nuklearne kapacitete. Philip Coyle, savjetnik pri privatnoj istraživačkoj organizaciji Centar za vojne informacije, koji je proveo šest godina na dužnosti pomoćnika ministra obrane u doba administracije predsjednika Clintona, kaže: "Glavno je pitanje s nuklearnim oružjem glasi: trebaju li sve zemlje koje imaju nuklearno oružje nastaviti zamjenjivati staro novim ili bi nuklearne sile trebale postupno smanjiti svoje nuklearne zalihe i eliminirati ih kako bi se ovaj problem skinuo s dnevnog reda u budućnosti."

Dugoročna budućnost predmet je rasprava vojnih stručnjaka, ali i unutar američke administracije. Vlada je još prije nekoliko mjeseci trebala objavili dokument o planovima za nuklearno oružje stacionirano na kopnu. No, kako kaže general Klotz, trenutno se provodi kratkoročni plan koji uključuje modernizaciju krstarećih raketa Minuteman Three. Prva generacija ovih raketa počela se proizvoditi 1961. godine i do sada je već nekoliko puta modernizirana.

Činjenicu da su prvo demontirane najmodernije rakete tipa Peacekeeper general Klotz pojašnjava namjerom da se ublaže međunarodne napetosti: "U dosadašnjim pregovorima između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, a kasnije i Rusije, jedan od naših ciljeva je bilo proširivanje onoga što smo mi nazvali 'strateška stabilnost'. Ideja je da je jedna od najstabilnijih situacija ona u kojoj imate interkontinentalne krstareće rakete s manjim brojem nuklearnih glava."

General Klotz dodaje da bi modernizirane rakete Minuteman mogle činiti sastavni dio nuklearne obrane i sredstvo odvraćanja najmanje do 2020. godine. Drugi stručnjaci vjeruju da bi taj tip rakete mogao služiti u sljedećih 50 godina, a nakon toga bi trebalo proizvesti novu generaciju što uključuje i nove nuklearne testove. Međutim, svjetske nuklearne sile za dogovorile su se da, barem za sada, neće obavljati nove nuklearne testove. Dugoročna američke strategija po ovom pitanju bit će sadržana u novom vladinom dokumentu koji bi uskoro trebao biti objavljen.

XS
SM
MD
LG