Linkovi

Irak očekuje jačanje političkih napetosti s objavljivanjem rezultata parlamentarnih izbora


Iračko izborno povjerenstvo uskoro će objaviti konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 15. prosinca. Irački politički čelnici već postavljaju zahtjeve i prijete, a američka vojska upozorava da bi nasilje moglo eskalirati.

Unatoč nadanjima da će sudjelovanje sunnita na izborima smanjiti razinu nasilja u Iraku, ono se intenziviralo u protekla dva tjedna. Većina sunnita, koji čine oko 20 posto stanovništva, bojkotirala je prve parlamentarne izbore i ustavne reforme prošle godine. Nakon šireg sudjelovanja u prošlomjesečnim parlamentarnim izborima brojne sunitske vođe su se razljutile kad su vidjeli da će parlamentom dominirati islamistička šiitska koalicija - Ujedinjeni irački savez. Sunniti i sekularni šiiti optužuju vjersku šiitsku koaliciju te druge velike pobjednike, Kurde, da su namjestili rezultate izbora.

Nedavno su predstavnici najvećih stranaka postigli sporazum prema kojem će sljedeća iračka vlada biti vlada nacionalnog jedinstva sunnita, šiita i Kurda. No, taj sporazum nije okončao napetosti. Neki članovi Ujedinjenog iračkog saveza poput Huseina Sharastanija, optužuju sunitske političare da potiču na nasilje kako bi utjecali na rezultate izbora. "Prijetnje nekih političkih skupina da će uporabiti nasilje kako bi se promijenili rezultati izbora potpuno su neprihvatljive i Ujedinjeni irački savez neće samo šutjeti ako vlada ne uspije zaštititi građane od terorističkih napada i prijetnji," kaže gospodin Sharastani.

Prosvjedi i prijetnje sunnita uglavnom su utišani nakon što je izborno povjerenstvo objavilo da će u Bagdad doći strani stručnjaci kako bi pregledali rezultate. Međutim, jedna prijetnja je još uvijek aktualna. Ujedinjeni irački savez je upozorio da ako američka vojska – kako se tvrdi – bude ograničavala akcije Ministarstva unutarnjih poslova prema teroristima, narod neće imati drugu mogućnost već se sam obraniti.

Glasnogovornik američke vojske, general Donald Allston, ne vjeruje da se iračke snage ograničava u akcijama protiv pobunjenika: "Nisu uvedene nikakve nove procedure ili ograničenja koja bi iračkim snagama vezala ruke. Postoje procedure koje nam pomažu da međusobno koordiniramo akcije. Te se stvari nisu promijenile i ništa od nasilja do kojeg je došlo prošlog tjedna nije posljedica naših odnosa s iračkim ministarstvom unutarnjih poslova ili ministarstvom obrane."

Drugi američki dužnosnici upozoravaju da bi dopuštanje maksimalne slobode iračkim snagama sigurnosti u borbi protiv pobunjenika, dakle bez američkog nadzora, moglo ugroziti osjetljivu političku ravnotežu sada kada je dosta sunnita uključeno u politički proces. Politički savjetnik u američkom veleposlanstvu u Bagdadu, Robert Ford, ističe da šiiti moraju suzbiti svoj nagon za osvetom zbog nasilja usmjerenog na njih. Cilj pobunjenika je, kaže on, navesti šiite da se bore sa sunitima. "Ako je cilj dovesti do dodatnog nasilja onda bi svi Iračani to trebali prepoznati i tome se zajednički suprotstaviti," kaže gospodin Ford.

General Allston dodaje da će novih napora za destabilizaciju političke situacije u zemlji biti sve dok novi parlament ne započne s radom. Novi parlament izabrat će predsjedničko vijeće, te premijera i vladu. Analitičari upozoravaju da, ako šiiti i Kurdi ne izađu u susret sunnitima, onda će se napetosti i nasilje najvjerojatnije pojačati.

XS
SM
MD
LG