Linkovi

Stari duh New Orleansa postupno se vraća


Da se stari duh New Orlensa postupno vraća bilo je očito i na nedavnoj proslavi Dana Martina Luthera Kinga. U grad su se prošlih tjedana vratile tisuće ljudi, no desecima tisuća to niti danas nije omogućeno, jer su im domovi i dalje neuseljivi. Gradske vlasti imaju dva glavna cilja – obnoviti uništene dijelove grada i pojačati nasipe koji bi New Orleans trebali obraniti od slične katastrofe. Za ovaj drugi projekt najavljena je svota od više milijardi dolara. Stručnjaci savjetuju da se neki dijelovi grada, u posebno ugroženim područjima, jednostavno napuste te da se u njima ne obnavljaju uveliko uništena susjedstva.

Žitelji tih mahom siromašnijih dijelova New Orleansa, većinom crnci, reagirali su vrlo ljutito na ovu ideju. Gradonačelnik Ray Nagin izjavio je da – iako podržava rad stručne komisije – o moratoriju ne može biti riječi. "Riječ je tek o preporuci. Kad bih danas donosio odluku, ne bih ni na što uvodio moratorij. Želim da se grad u potpunosti obnovi, te da konačno počnemo ozbiljnu gradnju".

No, urbanisti tvrde da bi obnova nekih dijelova grada, koji se nalaze ispod razine mora, bila uzaludna, jer će ta područja u budućnosti sasvim sigurno opet biti poplavljena. Pitanje je koliko bi se ljudi uopće željelo tamo vratiti – tvrde stručnjaci. Istraživanje tvrtke RAND prognozira da će New Orleans za nekoliko godina vjerojatno imati populaciju od 275 tisuća stanovnika – polovicu manje nego prije uragana Katrina. Međutim, članica gradske skupštine Jackie Clarkson smatra da bi kućevlasnicima trebalo dati priliku da obnove svoje domove, ukoliko to žele, bez obzira gdje im se kuća nalazi. "Niti jedna regija u gradu ne bi smjela biti izdvojena za rušenje. Tome treba oprezno pristupiti, jer riječ je o privatnom vlasništvu. Prirodno je da su neki dijelovi grada ugroženi, kada ne postoje kvalitetni nasipi za obranu od poplave".

Jackie Clarkson zalaže se za sveobuhvatan pristup obrani od poplave, koja ne uključuje samo nasipe već i druge vrste barijera. No, u Kongresu Sjedinjenih Država postoji otpor prema trošenju dodatnih milijardi na ovaj projekt, koji je već ionako vrlo skup. Jackie Clarkson ukazuje na primjer Nizozemske, koju su nedavno posjetili lokalni dužnosnici iz New Orleansa, kako bi se upoznali sa sličnim problemima koje ima ta zemlja čiji je teritorij također uvelike ispod razine mora. "Mi na ovom planu imamo više zajedničkog s njima, nego s ostalim dijelom Amerike, koji je iznad razine mora. Ako se mogao obnoviti Tokio, koji je također ispod razine mora, ako su se mogli obnoviti Nizozemska ili Venecija, zašto se ne bi mogao obnoviti i New Orleans?"

Znanstvenici tvrde da je za obranu New Orleansa u budućnosti najvažnije obnoviti prirodni habitat u močvarnim područjima uz obalu Meksičkog zaljeva kao i na arhipelagu obližnjih otoka. No, takav bi projekt sveobuhvatne obnove prirodnog okoliša potrajao desetljećima.

XS
SM
MD
LG