Linkovi

Jutarnji kaos u glavi


Je li vam poznat ovaj zvuk električne budilice u rano jutro? Zasigurno jeste i zasigurno ima i vas koji ga mrzite iz dna duše. No, jeste li znali da je jutarnje bunilo znatno više od obične gnjavaže i da je, zapravo, riječ o prepreci koja ometa naš mozak da normalno funkcionira?

Ovo se stanje ošamućenosti stručnjaci zovu “inercijom sna” koja utječe na mogućnosti donošenja odluke, te ima utjecaja na pamćenje. Te su blokade tako snažne da su jače od onih, recimo, koje izaziva nespavanje uopće, kaže doktor Kenneth Wright sa Sveučilišta Boulder u Coloradu: "Ono što smo pronašli jest jutarnja omamljenost koja je gora nego što smo do sada mislili.”

Znanstvenici kažu da se radi o moždanoj tromosti koja se održava na sposobnost donošenja odluka i na memoriju, te uspoređuju to stanje s pijanstvom. Stručnjaci navode da se unatoč zvonjavi budilice mozak jednostavno ne želi probuditi. Kod nekih ljudi to može trajati deset minuta, a kod drugih i do dva sata.

Tijekom istraživanja skupine pacijenata, ustanovljeno je da su oni nakon nekoliko tjedana potpunog noćnog sna bili više omamljeni nego nakon što bi ostajali neprekidno budni i do 26 sati! Ruth Meyler mnogo putuje i kaže da je bolje biti “mrtav umoran” nego biti – omamljen: "Budna sam 36 sati i to nije problem… Bolje mi je nego kada se tek probudim.”

Postoji razlog za to, a znanstvenici ukazuju na prednju koru mozga. Taj se dio mozga jednostavno ne želi probuditi kada budilica zazvoni: "To je dio mozga koji je povezan s našom mogućnošću da jasno mislimo, odnosno da donosimo odluke,” kaže dr. Wright.

Ovo je otkriće od ključna važnosti za liječnike i druge koji rade poslove u hitnim službama, poput vatrogasaca, i koji mogu biti pozvani u akciju tek nekoliko trenutaka nakon što su se probudili. Isto tako i za vozače, sve nas koji smo ujutro na cestama, još uvijek omamljeni od spavanja: "Najveći broj prometnih nesreća se dešava upravo u sedam sati ujutro,.” kaže dr. Wright.

Neka su ranija istraživanja pokazala da je i jutarnja rekreacija pravi šok za organizam, jer se iz stanja omamljenosti odjednom naglo prelazi u aktivnost. Upravo se zbog toga preporuča tjelovježba u kasne poslijepodnevne ili rane večernje sate.

XS
SM
MD
LG