Linkovi

Kalifornijski znanstvenici rade na novom tipu solarnih panela


Znanstvenici u Kaliforniji rade na novom tip solarnih panela za koji se nadaju da će pojeftiniti pretvaranje sunčevog zračenja u električnu energiju.

Kalifornijski znanstvenici razvili su nove, ultra-tanke komponente za solarne panele. Njihova je proizvodnja još uvijek dugotrajna i komplicirana međutim po svemu sudeći i vrijedna truda, uzevši u obzir veliki rast uporabe solarne energije u Sjedinjenim Državama. Od 1999. godine proizvodnja energije pomoću sunca porasla je trostruko, a tijekom 2004. godine unutar Amerike isporučeno je solarnih panela i opreme u vrijednosti od skoro 200 milijuna dolara.

S porastom cijena fosilnih goriva za očekivati je da će potražnja za alternativnim izvorima energije također porasti. Istraživači sveučilišta Kalifornije u Berkleyu i Lawrence Berkeley nacionalnog laboratorija pokušavaju stvoriti jako tanke ali i izdržljive komponente, koje će imati višestranu uporabu i proizvoditi više energije nego glomazni solarni paneli koji su danas u uporabi. Ilan Gur jedan od znastvenika koji rade na tome kaže: "Debljina nanokristalnog filma zaista je važna jer predstavlja aktivni sloj, aktivni materijal u koji u solarnom panelu upija sve sunčevo zračenje."

Rezultat – nešto slično materijalu koji se koristi za izradu kompjuterskih čipova u DVD i CD playerima. Tom se sloju dodaje zagrijani metal, a tako stvorena komponenta se onda testira, da bi se ustanovilo koliko bi bila djelotvorna da je postavljena na krov.

Paul Alivisatos je znanstvenik i profesor kemije koji je također uključen u projekt. On kaže da je proizvodnja komponenti novih solarnih panela slična onoj fotografskih filmova, što bi po njemu mogla biti njihova velika prednost.: "Nadamo se da će ovakvi solarni paneli dugoročno biti djelotvorniji ali i uz znatno nižu cijenu. To je cilj koji pokušavamo ostvariti."

Paul Alivisatos također kaže da kad bi svaki krov u Sjedinjenim Državama bio pokriven solarnim panelima, sunčeva svjetlost bi zadovoljila tri četvrtine američkih potreba za električnom energijom.

XS
SM
MD
LG