Linkovi

'Zavjera Karasik' - thriller o o balkanskim teroristima, jednom bezočnom milijarderu i opakoj farmaceutskoj korporaciji


Novi roman pod naslovom Zavjera Karasik opisuje izmišljeni teroristički plan usmjeren na američku farmaceutsku industriju. To je priča o međunarodnoj intrigi, a element takve intrige postoji i u samoj pozadini priče o toj knjizi.

Zavjera Karasik priča je o balkanskim teroristima, jednom bezočnom milijarderu i opakoj farmaceutskoj korporaciji. Jedan od autora romana Kenin Spivak kaže da je jedna od kontroverzi svakodnevnog života dovela do pisanja ove knjige. Amerikanci diskutiraju o kupovanju jeftinijih lijekova iz Kanade putem Interneta. Kanadske cijene obično su niže, međutim, farmaceutska industrija i američki dužnosnici upozoravaju da je kupovanje u tzv. Internetskim apotekama izvan Sjedinjenih Država opasno.

Gospodin Spivak kaže kako je taj spor pomogao da zaživi jedna strana priče: "U objavljenoj knjizi postoje dvije terorističke ćelije koje u isto vrijeme pokreću napad na Sjedinjene Države. Jedna je skupina podrijetlom s Balkana i oni izvrše napad koristeći web sajt kanadskih farmaceutskih kompanija i dio sustava distribucije lijekova. U isto vrijeme izmišljena farmaceutska kompanija nazvana PharmCorm – zabrinuta onime što Amerikance misle o dopuštanju uvoza lijekova iz Kanade – odluči pokrenuti sličan napad."

Rezultat toga je jedan dinamičan, na momente kompliciran, thriller. Podjednako je zanimljiva, međutim, i priča o tome kako je roman nastao. Gospodin Spivak kaže da je ideja za knjigu proizišla iz jedne stvarne farmaceutske udruge: "Počelo je kad je američka farmaceutska lobistička organizacija PhARMA otišla k jednom izdavaču u Los Angelesu i zatražila od njega da naruči knjigu u kojoj bi teroristi pokrenuli teroristički napad na Sjedinjene Države koristeći lijekove uvezene iz Kanade."

Tvrtka PhARMA je preko glasnogovornika odbacila da je naručila takvu knjigu, rekavši Los Angeles Timesu, Washington Postu i drugim medijima da je jedan odmetnuti uposlenik naručio knjigu preko jednog konzultanta. Po riječima istog glasnogovornika, viši menedžment nije znao tržišta o tom aranžmanu.

Prva autorica knjige Julie Chrystyn pozvala je gospodina Spivaka, koji radi kao dugogodišnji rukovodilac u industriji zabave, da pomogne u njezinom editiranju. Nakon opširnih revizija i nadopisivanja, on je postao suautor. U svom konačnom obliku roman neće baš oduševiti farmaceutsku industriju. Izmišljena tvornica lijekova jedan je od glavnih negativaca.

Kenin Spivak kaže kako je priča fikcija, ali da su osnovne postavke u romanu realne. On smatra da je Internet riskantno mjesto za nabavu lijekova jer ljekarne koje se navodno nalaze u Kanadi, gdje su mjere sigurnosti striktne, mogle bi biti bilo gdje u svijetu. Opskrba lijekovima se može naći na meti terorista. "Postoji rizik terorističkog napada putem sustava za distribuciju lijekova. A ova knjiga, vjerujem, predstavlja zabavan, uzbudljiv i užasavajući način da se sagledaju posljedice takvog napada" - kaže kenin Spivak.

Američke vlasti se još uvijek protive uvozu lijekova iz Kanade, navodeći kao razlog - sigurnost potrošača. Lijekovi u Kanadi su općenito jeftiniji jer kanadska vlada, kao i mnoge druge vlade u Europi, kontrolira cijene. Mnogi američki gradovi i savezne države proveli su programe kojima se novčano pomaže stanovništvu da kupuje lijekove iz Kanade ili Europe…

Na nacionalnoj razini u Sjedinjenim Državama je 1. siječnja stupio na snagu plan kojim se starijim osobama pomaže pri kupovini lijekova, a jedan studija pokazuje da će taj program umnogome smanjiti potrebu Amerikanaca, barem onih starijih, da nabavljaju svoje lijekove izvan zemlje.

XS
SM
MD
LG