Linkovi

Film tjedna: Kronike iz Narnije


Filmska verzija klasika C.S. Lewisa "Kronike iz Narnije: Lav, Vještica i Ormar" pravi je film za čitavu obitelj koji ostvaruje ogroman financijski uspjeh na blagajnama američkih kina.

Prije više od pedeset godina, britanski pisac C.S. Lewis napisao je bajku o četvero djece koja otkriju Narniju, magičnu zemlju, zamrznutu stotinu godina čarolijom zle Bijele vještice. Vremenom, roman "Kronike iz Narnije: Lav, Vještica i Ormar" postao je klasik, kaže redatelj filma Andrew Adamson: "Te su knjige pročitale stotine milijuna ljudi kroz tri ili četiri generacije, te je, stoga, bila ogromna odgovornost napraviti film koji će biti na visini očekivanja svih tih čitatelja."

Andrew Adamson je koristio i najnoviju tehnologiju generiranja likova kompjuterom kako bi ekranizirao ovu epsku pripovjest. Realizam tisuća stvorenja – bikova, orlova, kentaura i drugih – kao i praktički fotografska vjernost njihovih pokreta, posebice kada su vezani uz stvarnu scenografiju i prave glumce, zapanjujući su: "Ovaj film ne bi bilo moguće napraviti prije još samo pet godina. Niti tada se još nije mogao napraviti lav koji bi bio potpuno vjeran stvarnoj životinji i u najsitnijem detalju. Isto tako, nisu se još mogli potpuno realistički spojiti životinjske noge s ljudskim torzom. Sada je tek bilo pravo vrijeme za snimanje tog filma."

Za priču koja se vrti oko upravo neopisive raznolikosti mitoloških stvorenja - od minotaura, preko jednoroga, pa do ogromnih lavova - ovakva je realističnost bila od ključnog značaja. Radnja filma zbiva se u tamnim danima Drugog svjetskog rata, kada su – zbog bombardiranja Londona – četvero braće i sestara bili poslani 'na selo' da žive u sigurnosti doma jednog svog rođaka i njegove domaćice. Jednog dana, dok se igraju skrivača u ogromnoj kući, najmlađa Lucy otkrije jedan stari, veliki ormar. Uvukavši se u ormar da se sakrije, ona zakorači u čudesnu, snijegom prekrivenu zemlju, punu egzotičnih bića.

Uskoro, i njezina starija sestra i dvojica braće pridruže joj se u istraživanju zimskih divota čarobne zemlje. No, za kratko, bajkovito okruženje postane pogibeljno. Njihov novi prijatelj u začaranoj zemlji kaže im da su oni ispunjenje proročanstva da će se dva Adamova sina i dvije Evine kćeri pojaviti i poraziti zlu vješticu i okončati vječnu zimu. Štoviše – i Aslan je već na putu! Aslan je ogroman lav, koji je davno ranije stvorio Narniju. Sada, on je odlučan poraziti zlu vješticu, ali to ne može učiniti sam. I tako djeca, po cijenu vlastitih života, kreću s Aslanom u rat protiv Zla.

Kao i roman, film o Narniji pun je vjerskih alegorija. Predstavljajući Evine kćeri i Adamove sinove, Lucy i njezina braća i sestra simboliziraju čovječanstvo u svom najboljem izdanju, dok je moćni lav lik nalik Kristu, koji pobjeđuje zlo žrtvovanjem i ljubavlju.

Godine 1959, C.S. Lewis je rekao da ne bi želio da njegovi romani o Narniji ikada budu ekranizirani jer se bojao da bi se svijet životinja pretvorio u 'lakrdiju ili, jednostavno, u strahotu'. Da je imao priliku pogledati film redatelja Andrewa Adamsona, s njegovim nevjerojatnim stvorenjima stvorenim kompjuterom, i sa sjajnom interpretacijom Tilde Swinton kao nezemaljske ledene kraljice, možda bi promijenio mišljenje.

XS
SM
MD
LG