Linkovi

Znanost i medicina 2005. godine


Na području medicine i znanosti ove godine dominirale su teme vezane za istraživanje matičnih stanica, kloniranje složenih, višestaničnih organizama i otkriće novih planeta u prostranstvima svemira.

Prema kineskom astrološkom kalendaru, nadolazeća 2006. godina u znaku je psa. Prema kalendaru znanstvenih otkrića, bilo bi prikladnije 2005-toj pripisati taj horoskopski znak. Jer, jedno od događanja u centru znanstvene, a i šire javnosti bilo je kloniranje psa na Nacionalnom sveučilištu u Seulu. Četveronošcu je dano ime Snuppy, a ekipu znanstvenika koji su sudjelovali u ovom projektu prevodio je profesor Hwang Wok Suk. Kloniranje kralješnjaka nije samo po sebi novina, ali kloniranje psa predstavljalo je veći problem. Jedna od potencijalnih prednosti ovog dostignuća je činjenica da se sada na psima može istraživati cijeli niz bolesti i poremećaja koje ova vrsta dijeli sa ljudima i na taj se način mogu pronaći rješenja za unapređenje zdravlja i jedne i druge vrste.

Jedan od znanstvenika u ekipi bio je i američki stanični biolog sa Sveučilišta u Pittsburghu, profesor Gerald Schatten. Doktor Schatten je za nas izjavio: "Ne bi li bilo prekrasno da dobrobit koju donosi korištenje matičnih stanica čovjekov 'najbolji prijatelj' prvi iskoristi? Na taj bismo način, učeći što njemu pomaže, a što mu škodi, naučili što bi i nama samima moglo pomoći".

Stvoritelj Snuppija, Profesor Hwang, najavio je da mu je pošlo za rukom da izolira kolonije matičnih stanica koristeći se materijalom prikupljenim sa ljudskih pacijenata. Ovaj rezultat prvi je korak ka proizvodnji 'umjetnih ljudskih' organa koji bi onda mogli biti korišteni za transplantaciju pacijentima čiji organi više ne funkcioniraju kako bi trebalo. Ova je objava izazvala kontroverzne reakcije u znanstvenoj javnosti, a čule su se i optužbe vezane za falsificiranje rezultata. Zato se prije publiciranja ovog rada u znanstvenoj literaturi čeka na rezultate ponovljenih eksperimenata profesora Hwanga i njegovih kolega.

Ptičja gripa bila je još jedna tema koja zabrinjava i liječnike i znanstvenike. Bolest se već širi s jednog kontinenta na drugi i oboljele ptice su pronađene i u Aziji i u Europi. Pitanje koje zaokuplja svačiju pažnju je kada će se ptičja gripa s ptica preseliti i na čovjeka? Postoji bojazan da bi se ova bolest pretvorila u pandemiju i proširila rapidno baš kao što se dogodilo 1918. godine kada je umrlo između 20 i 50 milijuna ljudi. Trenutačno ne postoji cjepivo za borbu s virusom ptičje gripe.

U središtu pažnje su i globalne klimatske promjene. "Poštovani delegati, na vama je da opravdate povjerenje koje vam je dano od strane naroda svijeta. I dok se suočavamo s najvećom ekološkom prijetnjom čovječanstvu, vi ste nam rekli da je svijet jedinstven. Ako je to uistinu tako, onda ćemo u ovoj borbi i pobijediti".

Kanadski Ministar okoliša, Stephane Dion, izrekao je ove riječi za vrijeme svoga govora na konferenciji Ujedinjenih naroda posvećenoj problemu globalnog zatopljavanja, na kojoj je više od 150 naroda pristalo započeti pregovore o obvezatnom smanjenju nastajanja 'stakleničkih plinova'. Sjedinjene Države su se složile da učestvuju u preliminarnim pregovorima.

A upravo je to globalno zatopljavanje po riječima nekih stručnjaka razlog zbog kojeg smo ove godine imali veliki broj snažnih uragana. Drugi se opet s takvom ocjenom ne slažu. No bez obzira na razloge, činjenice govore same za sebe. Ove smo godine imali 28 imenovanih tropskih oluja, među njima 13 uragana od kojih su tri bili pete kategorije. Prema nekima, ovo bi mogla biti najrazornija sezona viđena do sada.

Raketoplan Discovery odbrujao je u prostranstva svemira u srpnju ove godine, okončavši dvo-i-pol-godišnji prekid letova. Svi letovi raketoplana bili su obustavljeni nakon katastrofe raketoplana Columbia na povratku na Zemlju 2003. godine. A, od ostalih vijesti vezanih za svemir, tu je bila i objava američkih astronoma da su otkrili deseti planet sunčevog sustava koji se nalazi daleko iza Plutona.

XS
SM
MD
LG