Linkovi

Satelite je teško zaštititi ali ih je lako uništiti


Od komunikacija, preko globalnog pozicioniranja, pa do špijuniranja, sateliti zauzimaju sve veću ulogu u našim životima, podjednako u građanskom životu ali i na razini državne uprave. Američka vlada smatra da je zaštita američkih vojnih i obavještajnih satelita od ključne važnosti. No, kako izvješćuje Michael Bowman, pitanje kako ustvari zaštititi američke satelite dio je mnogo šire rasprave o ulozi oružja u svemiru.

Početkom 2001, izvješće Komisije o ocjeni uloge svemira u američkoj nacionalnoj sigurnosti - kojoj je na čelu bio tada već imenovan, ali još nepotvrđen ministar obrane Donald Rumsfeld - pozvalo je Sjedinjene Države da 'razviju i postave sustave za odvraćanje i napad u slučaju neprijateljskih poteza usmjerenih protiv američkih svemirskih objekata, kao i za sprečavanje korištenja svemira na način koji bi bio neprijateljski prema američkim interesima'.

Trenutno, američka politika zabranjuje razvitak oružja koja bi mogla napasti neprijateljske satelite ili lansirati napad na ciljeve na zemlji iz svemira. No, neki vojni savjetnici inzistiraju na izmjeni takve politike, posebice po pitanju anti-satelitskih sposobnosti. Visoko rangirani časnici pri Američkoj upravi za svemir, koja potpada pod zrakoplovne snage, otvoreno govore o poželjnosti onesposobljavanja neprijateljskih satelita u vrijeme rata.

Bivši dužnosnik u američkoj Agenciji za kontrolu oružja i razoružanje Michael Krepon kaže da je satelite vrlo teško zaštiti, ali ih je lako uništiti: "Satelite je lako uništiti jer se tipično nalaze u vrlo predvidljivim orbitama. Točno znamo gdje da ih nađemo. A, s obzirom da uporaba tih satelita ovisi o nevjerojatno preciznim i osjetljivim instrumentima, ti su instrumenti vrlo ranjivi na napad."

Gospodin Krepon kaže da upravo zbog te ranjivosti satelita, ali i zbog njihove kritične važnosti za vojne i obavještajne operacije u Iraku i drugdje, Sjedinjene Države moraju poraditi na načinima sprečavanja bilo koje zemlje da uopće stavi u uporabu ikakvo protusatelitsko oružje. On i drugi protivnici svemirskog naoružanja nedavno su govorili na forumu u Washingtonu, koji je pripremila kongresna dvostranačka radna grupa za neširenje oružja. "Moramo spriječiti bilo koga da prvo puca na satelite, što znači da se i sami moramo suzdržati da ne pucamo prvi" - rekao je Michael Krepon koji dodaje da ukoliko bi Sjedinjene Države raznijele neprijateljski satelit na početku nekog rata onda bi komadi tog satelita mogli pogoditi druge orbitirajuće letjelice, uključujući i američke satelite koji su ključni za djelovanje američkih kopnenih snaga. On smatra da bi sve zemlje koje koriste svemir trebale usvojiti načelo nedodirljivosti satelita drugih zemalja.

Istog je mišljenja i veleoslanik Thomas Graham, koji je bio posebni izaslanik predsjednika Clintona za kontrolu naoružanja, kao i savjetnik na pregovorima Start-1 i Start-2, između Sjedinjenih Država i tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Po njemu, moguća je samo jedna opcija. "Zabrana svih oružja u svemiru, bilo ofenzivnih ili obrambenih. Zalaganje Sjedinjenih Država za postizanje međunarodnog sporazuma o tom pitanju doživjelo bi se kao ojačavanje međunarodne vladavine zakona" - smatra Thomas Graham.

No, ima i drugačijih mišljenja. Steven Lambakis, analitičar obrambenih pitanja u washingtonskom Nacionalnom institutu za javnu politiku, kaže da bi bila greška smatrati da će se druge zemlje odreći razvitka svemirskog oružja samo zato što bi Sjedinjene Države to učinile: "Nesklon sam dogmi o kontroli naoružanja prema kojoj 'ako mi učinimo nešto, onda će to učiniti i drugi'. Mislim da postoji izobilje dokaza koji ukazuju da Sjedinjene Države ne trebaju učiniti uopće ništa, a da druge zemlje ipak gomilaju oružje. Ustvari, kako sada stoje stvari, druge zemlje se okreću različitim tehnologijama kako bi nas porazile na područjima gdje smo ranjivi."

Govoreći za Glas Amerike ranije ove godine, zamjenik zapovjednika Američke uprave za svemir, general Daniel Leaf izjavio je da je moguće omesti neprijateljski satelit i bez da ga se uništi i tako stvori potencijalno opasan otpad. Iznalaženje načina na koje bi se neprijatelju onemogućio pristup svemiru – kako je rekao – logičan je i razuman korak, u skladu s obrambenim interesima Sjedinjenih Država.

Rasprava o tom pitanju privukla je pažnju Kongresa. Demokratski kongresnik Edward Markey, iz Massachusettsa, izjavio je Glasu Amerike da ga jako brinu nastojanja na promicanju oružja u svemiru, te da to pitanje zaslužuje punu i otvorenu raspravu u američkom zakonodavnom tijelu.

XS
SM
MD
LG