Linkovi

Američko-ruski odnosi u 2005


Predsjednik Bush i njegov ruski kolega Vladimir Putin više puta su se sastali u protekloj godini. 2005. je bila izuzetno aktivna godina u američko-ruskim odnosima. Dvojica državnika sastala su se u veljači u Slovačkoj, a potom u svibnju kad je predsjednik Bush putovao u Europu na proslavu 60-te godišnjice završetka Drugog svjetskog rata. U rujnu predsjednik Bush je ugostio ruskog čelnika u Bijeloj kući.

Dvojica državnika sastala su se i na marginama sastanka skupine osam vodećih industrijskih zemalja svijeta u Škotskoj u srpnju te tijekom skupa Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje u Južnoj Koreji, prošlog mjeseca. Brojni zapadni stručnjaci za Rusiju kažu da je jedan od ključnih čimbenika u odnosima između dvije zemlje bliskost između dvojice predsjednika.

Marshal Goldman, stručnjak za Rusiju pri Sveučilištu Harvard kaže da se odnos između dvojice muškaraca učvrstio tijekom godina. Kako kaže, to je bilo vidljivo na sastanku ruskog predsjednika s američkim stručnjacima za Rusiju, održanom u rujnu prošle godine. Tom prilikom gospodin Putin je govorio o nadolazećim američkim predsjedničkim izborima. "Kada je počeo opisivati predsjednika Busha rekao je: 'možemo mu vjerovati, možemo se dobro slagati, mi imamo takvu vrstu veze'. S obzirom na neizvjesnost izbora to je bila nediplomatska izjava. Ove godine kad smo se sastali s predsjednikom Putinom nije govorio o Georgeu Bushu već o Georgeu što pokazuje sve srdačniju vezu između njih dvojice. Potom je rekao da mu je drago što je predsjednik Bush došao u Moskvu i St. Petersburg na obilježavanje godišnjice Drugog svjetskog rata. To je bio nepotreban izraz bliskosti od strane predsjednika Putina. Radi se o jednoj prilično fascinantnoj vezi".

Mnogi stručnjaci kažu da je dobra veza između predsjednika Putina i Busha mač s dvije oštrice. Oni kažu da je takav odnos onemogućio predsjednika Busha da bude oštrij iprema ruskom čelniku u nekim situacijama. Jedan od stručnjaka koji dijeli takvo mišljenje je Michael McFaul iz zaklade Hoover. " Politika prema nekoj zemlji nikada se ne smije temeljiti na tome da imate dobar odnos s njenim predsjednikom. To ne može biti cilj već sredstvo učinkovite politike. Vjerujem da se predsjednik mora osvrnuti na svoju prijateljsku vezu s predsjednikom Putinom i zapitati – što sam ja od toga dobio. Vjerujem da u nekim situacijama, kad predsjednik Putin učini nešto što ne odgovara standardima partnera Zapada, predsjednik Bush bi trebao reći svom prijatelju da to ne može tako. Do sada nisam vidio dovoljno dokaza da predsjednik koristi svoju osobnu vezu kako bi pozitivno utjecao na ruskog čelnika".

Američki dužnosnici nastavljaju biti kritični prema onome što vide kao trend autoritativnosti u Rusiji. Stručnjaci kažu da je u proteklih nekoliko godina predsjednik Putin centralizirao vlast u instituciji predsjednika, oslabio neovisne političke stranke te pojačao kontrolu nad državnim medijima. Tijekom nedavno puta u Bruxelles američka državna tajnica Condoleezza Rice je izrazila zabrinutost zbog ruskog zakona koji bi – ako bude usvojen u sadašnjem obliku – značajno ograničio aktivnosti nevladinih organizacija. Eksperti dodaju da premda se dvije strane ne mogu suglasiti po nizu pitanja ipak nema nikakvih većih problema kao u doba Hladnog rata. Većina analitičara ne očekuje veće promjene u odnosima Rusije i Sjedinjenih Država u nadolazećoj godini.

Michael McFaul vjeruje da će odnosi biti isti – stabilni, ali stagnirajući. "Ne krećemo se u smjeru sukobljavanja. Naši predsjednici imaju iskrenu, osobnu vezu za koju obojica drže da je važna i ključna za njihove zemlje. No oni ne pokušavaju ništa novo ni kreativno kako bi američko-ruske odnose učinili boljima i opsežnijima".

Stručnjaci vjeruju da bi se nekakav konkretan dogovor između dvije zemlje mogao potpisati u St. Petersburgu sljedeće godine kad Rusija bude domaćin skupa osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

XS
SM
MD
LG