Linkovi

Stradalnicima Katrine pomoć od ukupno 29 milijardi dolara


"USA Today" javlja da su se republikanci u Kongresu složili o izdvajanju dodatne pomoći stradalnicima od uragana Katrina i drugih oluja koje su prije nekoliko mjeseci pogodile jug Sjedinjenih Država i to u iznosu od 29 milijardi dolara, odnosno daleko više nego što je administracija predsjednika Busha predložila početkom jeseni. Dužnosnici ističu da ova svota neće povećati savezni deficit, jer će biti nadoknađena srezivanjem potrošnje za 1 posto u ostalim izdvajanjima. Tih jedan posto manje, pogodit će proračun za obranu, domovinsku sigurnost, kao i neke druge domaće savezne programe.

Tema uragana Katrina pojavljuje se i u "New York Timesu", ali iz druge perspektive. Ovaj je list, naime, proveo do sada najsveobuhvatnije istraživanje o demografiji poginulih u haranju tog uragana, onoliko koliko je uspio povezati iz službeno objavljenih imena nastradalih – tek manje od polovice od ukupno 1100 poginulih -, intervjua sa članovima njihovih obitelji, te utvrđivanja okolnosti i uzroka smrti.

Dakle, kako piše njujorški list, od 260 osoba, za koje se do sada uspjelo povezati sve okolnosti njihove smrti, više od stotinu se utopilo, 16 se našlo u klopci vlastitog tavana, više od 40 je umrlo od zatajenja srca ili dišnih problema, uključujući i da im je ponestalo kisika. Najmanje 65 je umrlo jer im je pomoć – bilo u vidu skloništa, ili vode, ili jednostavno dnevne doze inzulina – došla prekasno. Gotovo svi su još bili živi nakon što je prošlo haranje Katrine, ali su umrli u kaosu i poplavi koji su uslijedili nakon toga.

No, suprotno ranim izvješćima, prema kojima je većina poginula zato što im nije bio dostupan prijevoz iz New Orleansa, "New York Times" je otkrio da je većini onih koji nisu poslušali naredbu o evakuaciji bio nuđen prijevoz ili su se sami mogli odvesti izvan opasnog područja, ali su to odbili. U članku njujorškog lista, mnoge su suhe statistike dobile ljudsko lice: imena nastradalih i opise strašnih okolnosti u kojima su izgubili živote.

XS
SM
MD
LG