Linkovi

Irački suniti na putu od pobune do birališta


"New York Times" piše o predstojećim parlamentarnim izborima u Iraku u članku naslovljenom "Bastion sunita usredotočen na glasačke kutije". Uzduž glavne ulice u Tikritu, rodnom gradu Saddama Husseina, stotine predizbornih plakata niknule su na mjestima gdje su ne tako davno pobunjenici na američke vojnike bacali bombe kućne izrade, piše ovaj list. Gerilski rat je u Tikritu pao na plodno tlo, a suniti su bojkotirali siječanjske izbore. No, sutra, očekuje se ogroman odziv birača, kao odraz promjene stava mnogih sunita prema političkom procesu koji su kreirali Amerikanci.

Times citira gradonačelnika Tikrita koji kaže da su ljudi uvidjeli da su pogriješili neizašavši na izbore u siječnju, jer su se isključili iz prijelazne vlade. Sada znaju da se na izborima bira puna vlada, koja će biti na čelu zemlje četiri godine i čije će ingerencije biti mnogo veće od onih sadašnje vlade. I tako je ovaj grad sa 110 tisuća stanovnika postao epicentar intenzivne kampanje u korist izbora, koja nimalo ne zaostaje – možda je čak i jača! – od one na šiitskom jugu zemlje ili kurdskom sjeveru.

Volonteri brojnih političkih stranaka obilaze četvrti i dijele letke. Nimalo ne zaostaju ni sami kandidati. Ustvari njihova brojnost i raznolikost pravi su dokaz popularnosti izbora: u pokrajini Salahuddin – piše njujorški list – svaki će se birač naći sučeljen s izborom među 48 političkih stranaka! Među favoritima je čak i jedan šiit – Ayad Allawi, bivši premijer, a svojedobno član stranke Baath koji je raskrstio sa Saddamom Husseinom, povjerenje je zadobio svojim sekularizmom i dokazanom odsutnošću etničkih predrasuda i diskriminacije.

Već jučer poslijepodne, irački policajci i vojnici počeli su držati straže oko birališta – 19 u samom gradu Tikritu, a 33 u okolnom području – koja su sva smještena u škole. Zaštitu će pružati i američke postrojbe Drugog bataljuna. No, veće se nasilje ne očekuje, kao što nije bilo ni na referendumu za ustav, u listopadu. Tada je u ovom gradu na birališta izašlo 90 posto birača, a 80 posto je ustavu reklo NE. I sada su osjećaji podijeljeni. Kako je to sažeo jedan od izbornih dužnosnika: 'Demokracija nije baš dobra, ali je bolja od ničega.'

XS
SM
MD
LG