Linkovi

Bosna i Hercegovina na prijelazu između 'intervencije' i 'integracije'


Prošli je tjedan u Sarajevu počeo novi krug pregovora o ustavnoj reformi Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme, na međunarodnom se planu radi na postupnom smanjivanju ovlasti Ureda visokog povjerenika koji nadgleda primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma. Na jednom nedavno održanom skupu u Washingtonu američki stručnjaci za Balkan su podsjetili na važnost oba ova procesa za stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i njezinu integraciju u europsku zajednicu država.

Prema Daytonskom sporazumu središnja vlada Bosne i Hercegovine ima ograničene ovlasti, dok su ovlasti Ureda visokog povjerenika prilično široke te uključuju pravo mijenjanja odluka lokalnih državnih dužnosnika i političara, kao i njihovo smjenjivanje. Američki diplomat Lawrence Butler je zamjenik Visokog povjerenika međunarodne zajednice Paddyja Ahsdowna. Gospodin Butler je na tom poslu pomagao da se uspostave ustanove središnje vlasti te održi stabilnost u zemlji.

Bez obzira na postignuća Ureda visokog povjerenika, ova je ustanova – kaže Lawrence Butler – doprinijela gušenju rasta civilnog društva kao i demokratskih institucija uopće. "Svaka međunarodna misija u jednom trenutku postaje smetnja samoj sebi, postaje kontraproduktivna. Mislim da je u Bosni i Hercegovini nastupio takav trenutak" - objašnjava Lawrence Butler.

Na simpoziju održanom u Centru Woodrow Wilson, ovdje u Washingtonu, Lawrence Butler je rekao da postoje planovi da se suzi okvir rada Ureda visokog povjerenika, do čega bi čak moglo doći do kraja sljedeće godine: "Ured visokog povjerenika doprinio je stvaranju određene kulture ovisnosti. Ured je zauzeo prostor koji su legitimno trebale zauzeti političke stranke. Od nas se očekuje da primijenimo teške političke reforme, da donesemo teške političke odluke koje tamošnji ministri ne žele niti donijeti niti izvršiti. Zbog toga, nacionalistički su političari u velikoj mjeri zaštićeni od toga da ih javnost zove na odgovornost, zbog politike koju provode ili za koju se zalažu."

Međutim, 'doba intervencije' približava se kraju – rekao je ovaj američki diplomat – a nastupa 'doba integracije'.

Stručnjak za Balkan John Lampe koji predaje na sveučilištu Maryland smatra da bi Bosnu i Hercegovinu najlakše 'ujedinilo' – tržište, a da bi se tako zemlja i najbrže integrirala u Europu. On se inače slaže s Lawrenceom Butlerom da je Ured visokog povjerenika na izvjestan način 'pregazilo vrijeme' te da je došao trenutak da se snažnije čuje – kako je rekao – autentični glas naroda. "Siguran sam u jednu stvar. Članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji trebaju osigurati predstavnici triju tamošnjih naroda, a ne međunarodna zajednica. Ja im u tome želim pun uspjeh" - rekao je John Lampe.

Jedan od najtežih zadataka je reforma državne uprave. Većina sudionika skupa u centru Woodrow Wilson složila se da je državni aparat u Bosni i Hercegovini neučinkovit i preskup. Neki u Bosni i Hercegovini – pogotovo u bošnjačko-hrvatskoj federaciji – zalažu se za uvođenje centraliziranije države koja će zajamčiti ista prava svim građanima bez obzira na nacionlnost i vjeru.

Međutim, takva državna struktura na nacionalnoj razini ima vrlo slabu podršku – podsjeća Robert Hayden, stručnjak za Balkan koji predaje na Sveučilištu Pittsburgh. "Po mom mišljenju, međunarodni pritisak da se stvori centralizirana Bosna i Hercegovina samo je pogoršao već postojeće probleme. Zbog toga je na žalost protivljenje dobrog dijela Srba i Hrvata samoj ideji Bosne i Hercegovine danas još jače" - rekao je Robert Hayden, koji se zalaže za federalnu, višenacionalnu strukturu poput one u Belgiji ili Švicarskoj, što bi – smatra on – bilo prihvatljivo i za Europsku uniju, ukoliko Bosna i Hercegovina bude demokratska zemlja s tržišnom orijentacijom i vladavinom zakona.

Sudionici skupa u Centru Woodrow Wilson slažu se da je 'magnetska privlačnost' Europske unije vjerojatno najefikasnija inicijativa za otpočinjanje reformi kao i za potpuno preuzimanje odgovornosti za budućnost vlastite zemlje.

XS
SM
MD
LG