Linkovi

Čelnik Time Warnera uvjeren da 'veće uvijek znači i bolje'


Čelnik najvećeg medijskog konzorcija na svijetu, predsjednik Time Warnera Richard Parsons, kaže da u svijetu zabave veće znači i bolje. Kako javlja Mike O' Sullivan, Richard Parsons kaže da je taj medijski div dobro pozicioniran na međunarodnom digitalnom tržištu.

Čelnik Time Warnera priznaje da postoje skeptici koji male spoecijalizirane kompanije smatraju učinkovitijima od velikih konglomerata. Jedan od njih je Carl Icahn, disentski dioničar koji bi, prema medijskim izvješćima, volio kad bi se Time Warner razbio u nekoliko manjih kompanija. Drugi su pak preporučili da se Time Warner rješi problematične Internet tvrtke, America Online. To se neće dogoditi, kaže Parsons, zato što AOL godišnje donosi zaradu od gotovo dvije milijarde dolara.

Richard Parsons dodaje da on traži potencijalne partnere kako bi zarada Americe Online više dolazila od oglašavanja, a manje od pretplate korisnika. On dodaje da je u ovoj industriji trebd na rastu i raznolikosti te da danas, u Sjedinjenim Državama, nekoliko divovskih korporacija kontrolira 80 posto medijskih aktivnosti: " Ima onih koji kažu da su stvari postale prevelike, da se s njima teško može upravljati, te da moramo krenuti u drugom smjeru. Ne vjerujem da će se ljudi koji slijede takve savjete okoristiti tijekom vremena."

Čelnik Time Warnera drži kako globalizacija svijeta zabave traži određenu veličinu i financijske resurse korporacija. On drži da se komunikacijske tehnologije povezuju sa zabavom što pomaže velikim i raznolikim korporacijama poput njegove. Time Warner vlasnik je Warner Brothers studija, zatim televizijskih kanala, kablovskih sustava i medijskih kuća. Kompanija je, također, ušla u biznis s telefonijom te ima više od milijun korisnika.

Richard Parsons dodaje da proizvodi američke industrije zabave čine najveći dio američkog izvoza, a da Internet dopušta reklamiranje medijskih proizvoda, poput starih televizijskih serija, koje Time Warner sada prodaje putem America Online-a. Prema njegovim riječima, digitalna tehnologija predstavlja i izazov, naročito piratstvo, koje je naročito snažno u Kini gdje se godišnje proda milijarda DVD-a: "Jedna milijarda. Od tog broja legalno se proda svega 50 milijuna DVD-a. Dakle, preostalih 950 milijuna ili 95 posto je piratizirano. "

Situacija je tek neznatno bolja u Indiji, tvrdi čelnik Time Warnra, gdje se piratizira 65 posto DVD-a. Slično stanje je i u Indoneziji no gospodin Parsons predviđa da će se ti brojevi smanjiti kad vlasti u tim zemljama počnu igrati aktivniju ulogu u provođenju zakona o zaštiti autorskih prava. Kako kaže, nitko ne zna gdje će medijski biznis i svijet zabave krenuti u budućnosti, a predvišanja od prije nekoliko godina pokazala su se pogrešnima. No prema njegovim riječima, raznolika korporacija poput njegove dobro je pozicionirana za daljnji rast neovisno o tome kako će se razvijati nova digitalna tržišta.

XS
SM
MD
LG