Linkovi

Nakon kontroverze agentica CIA-e Valerie Plame odlazi u mirovinu


Los Angeles Times izvještava da možda i najpoznatija agentica Središnje obavještajne službe, CIA-e, Valerie Plame, napušta dužnost na kraju ovog tjedna. 43-godišnja Plame 20 godina je radila u CIA-i, u posljednje vrijeme na poslovima praćenja trgovine oružjem.

Međutim, karijera joj je naprasno prekinuta nakon što je njen tajni identitet otkriven medijima u ljeto 2003. godine, najprije u tekstu poznatog komentatora Roberta Novaka. Budući da je takvo otkrivanje identiteta američkih obavještajaca protuzakonito pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo odakle je potekla informacija identitetu Valerie Plame.

Istraga je dovela do podizanja optužnice protiv Lewisa Libbya, predstojnika Ureda dopredsjednika Dicka Cheneya, a još uvijek nije isključeno da optužen bude i glavni savjetnik predsjednika Busha, Karl Rove. Suprug Valerie Plame, bivši američki ambasador Joseph Williams vjeruje da je Bijela kuća namjerno otkrila identitet njegove supruge zato što je on otvoreno doveo u pitanje argumentaciju Bijele kuće za rat u Iraku.

Naime, CIA je 2002. godine poslala Williamsa u Niger da provjeri navode prema kojima Saddam Hussein od te afričke zemlje pokušava kupiti uran koji bi iskoristio za nuklearno oružje no utvrdio je da takve tvrdnje nemaju temelja.

Nakon kontroverze Valerie Plame više nije mogla funkcionirati u CIA-i. Kako kaže jedan od njenih prijatelja, ona je postala obilježena i dovođenje u vezu s njom sigurno ne može pomoći nečijoj karijeri unutar CIA-e.

Christian Science Monitor najavljuje današnju zanimljivu raspravu pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država. S jedne strane su skupina profesora prava i pravnih fakulteta koji se zalažu za jednaka prava homoseksualaca zainteresiranih za služenje u oružanim snagama. Naime, u prosvjedu protiv politike Pentagona, koja priječi služenje onim osobama koje se otvoreno deklariraju kao homoseksualci, pravni fakulteti su ograničili suradnju s vojnim regruterima koji dolaze na studentske kampuse.

Kongres i Pentagon odgovorili su usvajanjem amandmana kojim bi fakulteti i sveučilišta koji ograničavaju pristup regrutera studentima mogli ostati bez sredstava savezne vlade. Takva sankcija koštala bi, na primjer, sveučilišta Yale i Harvard 300 milijuna dolara godišnje. Zabrinuti da bi mogli ostati bez sredstava profesori prava tužili su ministra obrane Donalda Rumsfelda i druge vladine dužnosnike, piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG