Linkovi

Božićna ili blagdanska jelka?


Blagdansko doba koje je tek počelo, u Americi u novije vrijeme u šali nazivaju 'ChristmaKwanzUka', po Božiću, Kwanzi - koju slave neki građani afričkog podrijetla - te po Hanuki, židovskom vjerskom blagdanu. Sva tri 'padaju' krajem kalendarske godine. No, u Americi je vjera strogo odijeljena od države, a Amerikanci prakticiraju desetke vjera. Zato se ulažu pojačani napori da se – javnim slavljenjem Božića - ne uvrijedi građane koji nisu kršćani. Neki od božićnih simbola, poput recimo jelke, često se zato nazivaju 'blagdanskim', umjesto 'božićnim'.

Velika jelka ispred zgrade Kongresa u Washingtonu posljednjih se godina službeno nazivala - 'blagdanskom jelkom'. Predsjedatelj Zastupničkom doma prije nekoliko je tjedana zatražio da se jelka, ove godine, ponovno počne nazivati 'božićnom jelkom'. Neki se s time slažu, neki ne.

'Božić slavi rođenje Isusa Krista. Amerika je izgrađena na kršćanskoj vjeri' – kaže jedan prolaznik. Jedna prolaznica pak smatra da se jelka trebala i dalje nazivati 'blagdanskom jelkom' te da nije trebalo vraćati riječ 'božićna' – jer ne slave svi u Americi Božić.

Čujemo učenike iz savezne države Oregon koji uvježbavaju svoj 'blagdanski' – a ne 'božićni' - koncert. Zborovođa Joel Karn kaže da je odluku o nazivu koncerta donio – on.

"Nije nam zapovjeđeno da koncert tako nazovemo. Ja, međutim, želim biti 'na sigurnom'. Pogotovo u državnoj školi; ne želim da se neko uvrijedi."

Mnoge su trgovine ove godine također uvele 'ograničenja' u vezi Božića, koji se često u izlozima uopće ne spominje. Druge se pak trgovine ne obaziru na to, i otvoreno 'slave Božić.'

'Svatko bi trebao biti zadovoljan vlastitim vjerskim naslijeđem, i ne bi se trebalo toliko baviti time tko će se uvrijediti a tko ne' – kaže jedna prolaznica. Charles Schiffman, član židovske zajednice u Oregonu, kaže da je najvažnije da postoji razumijevanje između različitih vjerskih zajednica.

"Ja odajem priznanje svim ljudima koji se trude da žive u svojoj vjeri, i mislim da bi se tako trebali ponašati pogotovo sada u doba blagdana. Mene ne vrijeđa ako netko slavi Božić, ali se i nadam da moje susjede ne vrijeđa ako je slavim neki drugi vjerski blagdan."

A slavljenje blagdana često za različite ljude znači različitu stvar – neki vole pjevati 'blagdanske napjeve', a neki pak žele da im se da pravo da božićnu jelku nazovu – božićnom jelkom.

XS
SM
MD
LG