Linkovi

U New Orleansu - besplatni bežični pristup Internetu u čitavom gradu


Najtiražniji američki list "USA Today" izvješćuje da New Orleans počinje s prvim programom potpuno besplatnog bežičnog pristupa Internetu u pokušaju da oživi ekonomiju grada i potakne povrat stanovnika i biznisa. Čitava mreža pripadat će gradu, koji će ju i održavati. Prvi dijelovi su već proradili u središnjem poslovnom dijelu grada i u Francuskoj četvrti, a za oko godinu dana bit će pokriven čitav grad. Njuorlinški sustav koristi naprave koje se postave na rasvjetne stupove po ulicama. Većinu opreme poklonile su tri kompanije, među kojima i Intel. Slični projekti u nekim drugim gradovima zapeli su zbog jakog protivljenja telefonskih i kablovskih kompanija koje ne žele konkurenciju od strane vlade.

"Washington Post" piše da će putnici u američkim zrakoplovima konačno moći sa sobom unijeti oštre predmete, recimo škarice za nokte ili pletaće igle. Naime, vladina agencija za sigurnost zračnog prometa planira ublažiti ograničenja na priručnu prtljagu, jer se neki od tih oštrih predmeta više ne smatraju najvećom opasnošću po sigurnost zrakoplova. Upućeni, međutim, kažu da se više radi o nakani da se rad kontrolora prtljage više koncentrira na traganje za improviziranim eksplozivnim napravama eventualnih bombaša samoubojica, nego na kopanje po torbicama i taškama u potrazi za škaricama, upaljačima za cigarete ili pincetama. Na to kontrolori, naime, troše više od polovine svog radnog vremena.

Bostonski "Christian Science Monitor" bavi se jednom smiješnijom temom: britanskim komičarem Sachom Baronom Cohenom, čija serija "Da Ali G", na kablovskoj televiziji HBO, izaziva gnjev Kazahstana. Jedan od njegovih likova, 'Borat televizijski novinar broj 2 iz Kazahstana', - posebice omiljen kod gledatelja – zbija šale na račun ove srednjoazijske zemlje i njezinih običaja, što je navelo tamošnje vlasti da mu zaprijete tužbom. Pokazuje se, naime, da Amerikanci Borata shvaćaju ozbiljno. Od nasumice odabranih prolaznika u Washingtonu saznalo se da 8 od 10 ne znaju za Kazahstan, jedan je tamo bio u sklopu Peace Corpsa, a jedan 'zna sve o Kazahstanu od Borata, s HBO-a'.

I, na koncu, sa stranica "New York Timesa" saznajemo da američke udruge liječnika, kao i kompanije koje pružaju zdravstveno osiguranje, konačno nešto poduzimaju oko jednog od najvećih problema iz perspektive pacijenata: doktori koji ih ne slušaju, nemaju strpljenja, arogantni su ili im se obraćaju s visine, ili, pak, im se uopće ne obraćaju, nego im samo pošalju svoje medicinske sestre ili tehničare da sve s njima riješe. Dakle, takvi će liječnici početi nezadovoljstvo svojih pacijenata osjećati na džepu: ustezat će im se bonusi, a, u posebno nepopravljivim slučajevima, s njima će biti prekinut ugovor.

XS
SM
MD
LG