Linkovi

NYT: Sve brojnija izvješća da iračke snage sigurnosti pogubljuju sunite


"New York Times" piše o rastućem broju izvješća da iračke snage sigurnosti vrše pogubljenja u pretežito sunitskim četvrtima Bagdada. Posljednjih tjedana, usporedo kako američka vojska gura iračke snage sigurnosti da igraju važniju ulogu u borbi protiv pobunjenika, pojavljuju se stotine iskaza o ubojstvima i otmicama, u kojima većinom sunitski civili tvrde da su im članove obitelji odveli Iračani u uniformama, bez ikakvih naloga o uhićenju ili objašnjenja.

Neki su sunitski muškarci nađeni mrtvi u jarcima i na poljima – piše dalje njujorški dnevnik -, s rupama od metaka u sljepoočnicama, opekotinama od kiseline na koži, te ubodima po tijelu, navjerojatnije napravljenim električnim bušilicama. Mnogi su jednostavno nestali, a neki su mlađi muškarci otkriveni živi, u zatvorima. Irački dužnosnici odbijaju ikakvu umiješanost vlade, tvrdeći da ubojstva provode napadači koji voze ukradena policijska vozila i odijevaju uniformne policije i vojske koje se mogu kupiti na lokalnim tržnicama.

Izjave očevidaca potvrđuje barem jedna organizacija za zaštitu ljudskih prava koja radi na terenu, ali ne želi da se kaže o kojoj je organizaciji riječ iz straha od odmazde. I američki dužnosnici koji nadgledaju obuku iračkih snaga sigurnosti kažu da je moguće da ubojstva provode pripadnici policije i vojske, kao i paravojnih snaga koje s njima surađuju, no, ističu da je u ionako mutnom gerilskom ratu vrlo teško ustanoviti tko je točno kriv.

"Washington Post" se okreće domaćoj temi – rastućoj zabrinutosti da bi ulijevanje novca u politiku od strane velikih korporacija i drugih bogatih interesnih skupina moglo rezultirati vrlo negativnom reakcijom javnosti na izborima za Kongres slijedeće jeseni. Dugogodišnji običaj doniranja sve više novca u predizborne kampanje, davanja poklona kao i sponzoriranja putovanja političara po svijetu postao je u političkom Washingtonu gotovo dio kulture. No, ističe washingtonski list, sa sve više optužnica protiv političara, pa i zastupnika u Kongresu, sve više jača u javnosti stav da je miješanje politike i novca otišlo predaleko.

Najranjiviji su po tom pitanju – piše Post – republikanci, koji kontroliraju oba doma kongresa. Čak je sedam zakonodavaca ili njihovih bliskih pomoćnika – od kojih je jedan demokrat – ili već priznalo kaznena djela ili je još pod istragom oko financijski nepravilnosti ili prijevara. Glasači – prema iskustvu stručnjaka – obično svoj gnjev iskažu prema objema strankama, točnije postojeći poslanici teže se izbore za još jedan mandat.

Raspoloženje javnosti prema Kongresu od 2001. do danas dijametralno se promijenilo, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja. Tada je 59 posto bilo zadovoljno načinom na koji Kongres obavlja svoj posao, a 34 posto ih je izrazilo nezadovoljstvo. Ovaj mjesec, zadovoljno ih je samo 37 posto, a nezadovoljnika je 59 posto. Ovo većinsko nezadovoljstvo, inače, po prvi puta u 15 godina, pogađa obje stranke u isto vrijeme.

XS
SM
MD
LG