Linkovi

Nove tehnologije pridonose uključivanju mladih u politiku


Mladi Amerikanci u svakodnevnom životu masovno koriste mobilne telefone, SMS poruke, Internet i televiziju. Upravo zahvaljujući tim sredstvima komuniciranja sve se više uključuju i u politička zbivanja zemlje.

Ovaj kolegij se zove «Televizija i politika». Za mnoge studente to znači gledanje jedne televizijske emisije na CNN-u koja se zove The Daily Show. To čak nije niti program gdje se čuju najnovije vijesti nego je to ustvari polusatna komedija u kojoj se diskutira i izruguje vijestima i političkim zbivanjima.

Iako emisija nema pretenzije informirati o činjenicama, profesor političkih znanosti John Sides sa Fakulteta George Washingon koristi je kao nastavno sredstvo u svojim predavanjima. Dvadeset trogodišnja studentica Michelle Price divi se toj emisiji i njenom voditelju, gospodinu Jonu Stewartu.

"On čini emisiju vrlo interesantnom i svi je shvaćaju. Mislim da on to radi na način da se svi osjećaju uključenima. Zabavan je i na šarmantan način privlači pažnju gledatelja kao što sam ja. Informativne emisije to ne uspijevaju."

Iako je nedavna anketa pokazala da 21 posto mladih, između 18-29 godina, navodi emisiju «Daily Show» kao izvor političkih vijesti, ali dodaju da ona ipak nije i glavni izvor informacija. Ako mladi žele naučiti i čuti nešto o politici, oslanjaju se na razne izvore – od CNN-a, tjednika Economist, New York Timesa do Colbert Reporta. Jedan od njih je i web-stranica 'The Drudge Report' koja uvijek ima nove priloge, od kojih nisu baš svi uvijek provjereni. No, ne čitaju tu web stranicu samo mladi, nego čak i političari kao kongresmen Patrick McHenry.

"U mom uredu, svi uposlenici odlaze na web-stranicu The Drudge Report i po nekoliko puta dnevno."

S radnom snagom koja danas cijeli radni dan provodi ispred kompjutera, ta je tehnologija preuzela primat kao izvor informacija. Nadstranačke organizacije kao što je Rock the Vote, upravo računaju na mlade glasače koji isključivo koriste Internet za izvor informacija. To potvrđuje i direktor organizacije Rock the Vote Hans Riemer

"Tehnologija je ključ svega što radimo. Mi ne bi bili uspješni da nemamo današnju tehnologiju. 1 milion i 200 tisuća glasača ispuni glasačke listiće na web-stranici. Kreirali smo software koji omogućavaju da se formular ispuni na Internetu, isprinta, potpiše i pošalje."

Ne-tradicionalni načini razmjene i dobivanja informacija su vrlo pozitivni za mlade generacije i tako ih čine politički aktivnima.

XS
SM
MD
LG